SUNČEVA OLUJA UDARA UJUTRU: UGROŽENA ELEKTRIKA, AVIONI, GPS...

Izvor: Kurir, 07.Mar.2012, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUNČEVA OLUJA UDARA UJUTRU: UGROŽENA ELEKTRIKA, AVIONI, GPS...

Američki prognostičari naveli da je to najveća Sunčeva erupcija u poslednjih pet godina i da se očekuju nove eksplozije

VAŠINGTON - Posledice impresivne Sunčeve oluje tokom noći osetiće se i na Zemlji, i mogle bi da ugroze električne mreže, satelitske navigacione sisteme i avionske letove.

Prognostičari u američkom Centru za prognoziranje vremena u svemiru naveli su da su se erupcije na Suncu desile sinoć, a da bi prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << efekti na Zemlji mogli da se osete sutra ujutru oko šest sati po srednjeevropskom vremenu. Američki prognostičari su naveli da je to najveća Sunčeva erupcija u poslednjih pet godina i da se očekuju nove eksplozije.

Magnetna oluja ima potencijal da prekine snabdevanje električnom energijom. Njene radio emisije mogu da oštete globalne sisteme za navigaciju (GPS), tako da budu manje precizni. Ona, takođe, može da ošteti satelite. Naučnici su naveli da će problemi sa komunikacijom i radijacija, uzrokovani olujom, najverovatnije naterati avione da izbegavaju Severni i Južni pol. Polarna svetlost bi, takođe, mogla da bude mnogo jača.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Efekti Sunčeve oluje pogađaju Zemlju

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Mar.2012

Posledice impresivne Sunčeve oluje osetiće se na Zemlji u četvrtak ujutru i mogle bi da ugroze električne mreže, satelitske navigacione sisteme i avionske letove.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Efekti Sunčeve oluje osetiće se na Zemlji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Mar.2012

Posledice impresivne Sunčeve oluje tokom noći osetiće se i na Zemlji, i mogle bi da ugroze električne mreže, satelitske navigacione sisteme i avionske letove. Prognostičari u američkom Centru za prognoziranje vremena u svemiru naveli su da su se erupcije na Suncu desile u utorak uveče, a da...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Osećate li efekte Sunčeve oluje?

Izvor: Mondo, 08.Mar.2012, 07:31

Solarna oluja koja je danas zahvatila magnetno polje Zemlje nije nanela štetu satelitima i elektro-mrežama, ali bi mogla da se pojača rano ujutru, saopštili su američki meteorolozi.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.