SUD U STRAZBURU ODBACIO TUŽBU STALJINOVOG UNUKA: Krvožedni kanibal nije uvreda za tvog dedu

Izvor: Kurir, 16.Jan.2015, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUD U STRAZBURU ODBACIO TUŽBU STALJINOVOG UNUKA: Krvožedni kanibal nije uvreda za tvog dedu

Jevgenij Džugašvili je tužio Novu gazetu zbog klevete njegovog dede i tražio 9,5 miliona rubalja

STRAZBUR - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je tužbu unuka Josifa Staljina protiv ruskog lista zbog klevete.

Jevgenij Džugašvili je 2010. tužio dnevnik Nova Gazeta zbog članka o ubistvu poljskih zatvorenika u Katinjskoj šumi 1940. godine i ulozi Staljina u tom masakru. Staljin je nazvan krvožednim kanibalom. Džugašvili je na ruskom sudu tužio >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << list i autora članka za klevetu, tražeći obeštećenje od 9,5 miliona rubalja (oko 211.000 evra), ali je sud odbacio tužbu.

Stalin’s grandson loses ‘bloodthirsty cannibal’ libel case | The grandson of Joseph Stalin has failed in his (cont) http://t.co/sipVsuBxIb

"U slučaju Džugašvili protiv Rusije Evropski sud za ljudska prava jednoglasno je proglasio tužbu neprihvatljivom. Odluka je konačna", saopštio je sud u četvrtak. U odluci se navodi da se članci tiču "događaja od značajne istorijske važnosti i da i događaj i istorijske ličnosti umešane u taj događaj, kao što je deda tužioca, neminovno ostaju otvoreni za javno ispitivanje i kritiku".

Sud u Strazburu je, takođe, ocenio da su ruski sudovi pažljivo izbalansirali interese novinarskog izražavanja i prava tužioca na poštovanje njegovog i privatnog života njegovog dede.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Sud u Strazburu odbacio tužbu Staljinovog unuka

Izvor: RTS, 16.Jan.2015

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je tužbu unuka Josifa Staljina protiv ruskog lista zbog klevete. . Jevgenij Džugašvili je 2010. tužio dnevnik Nova Gazeta zbog članka o ubistvu poljskih zatvorenika u Katinjskoj...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.