SMRT AFROAMERIKANCA: Optuženi policajci na sudu krajem meseca

Izvor: Kurir, 02.Maj.2015, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SMRT AFROAMERIKANCA: Optuženi policajci na sudu krajem meseca

BALTIMOR - Šestorica policajaca koji su u petak optuženi za smrt Afroamerikanca Fredija Greja trebalo bi da se pojave na sudu krajem meseca, saopšteno je u subotu iz suda.

Policajci bi trebalo da imaju preliminarno saslušanje na sudu u Baltimoru 27. maja, javio je AP.

Ukoliko sudija utvrdi da ima dovoljno osnova, biće započete pripreme za suđenje, navodi AP.

Tužilaštvo u Baltimoru podiglo je u petak optužnice protiv svih šest policajaca koji su bili >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << suspendovani posle smrti Afroamerikanca Fredija Greja u policijskom pritvoru.

Tužilac Merilin Mosbi rekla je da nije bilo opravdanja za hapšenje Greja jer je nož koji je on nosio u džepu bio legalan, a ne sečivo koje nije dozvoljeno, za šta su ga policajci optužili i priveli, javio je AP.

Niko nije iznad zakona, rekla je Mosbi na konferenciji za novinare i dodala da su policajci optuženi za ubistvo iz nehata.

U Baltimoru i drugim gradovima SAD su i za danas najavljeni novi protesti zbog smrti Greja od povreda zadobijenih posle hapšenja, javljaju američki mediji.

Protesti su se proširili i na Sijetl, Filadelfiju i Ouklend.

Policajci su uhapšeni po nalogu tužiteljke Merilin Mozbi (35), koja je u petak izašla pred TV kamere u Baltimoru i saopštila "bombu", odnosno imena policajaca.

Sve do njene objave nije bilo jasnih odgovora šta se desilo sa Grejom, posle čije sahrane su izbili neredi i uveden policijski čas u Baltimoru, uz proteste i u drugim delovima SAD.

Baltimorska policija je tvrdila da je Grej namerno samog sebe povredio, ali je Mozbijeva ućutkala sve te tvrdnje i objavila da je na osnovu nezavisne istrage i medicinskog nalaza utvrđeno da je Grej ubijen.

Baltimorska policija je tvrdila da je Grej namerno samog sebe povredio, ali je Mozbijeva ućutkala sve te tvrdnje i objavila da je na osnovu nezavisne istrage i medicinskog nalaza utvrđeno da je Grej ubijen.

Tužiteljka Mozbi dala je detaljan opis onoga što se desilo Greju na dan kada je uhapšen i kako su policajci ignorisali njegove zahteve za lekarskom pomoći.

- Grej nije počinio nijedno krivično delo - navela je Mozbijeva i dodala da su "policajci nelegalno uhapsili Greja".

Njeno lično iskustvo povezano je sa sličnom tragedijom iz vremena kada je odrsstala u Bostonu. Ispred njene kuće tinejdžer je ubio njenog 17-godišnjeg rođaka greškom ga zamenivši za nekog dilera droge. Od tada je Mozbijeva rešila da će postati prva iz njene porodice koja će završiti fakultet.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Baltimor: Optuženi policajci na sudu krajem meseca

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Maj.2015

Šestorica policajaca koji su u petak optuženi za smrt Afroamerikanca Fredija Greja trebalo bi da se pojave na sudu krajem meseca, saopšteno je danas iz suda...Policajci bi trebalo da imaju preliminarno saslušanje na sudu u Baltimoru 27. maja, javio je AP...Ukoliko sudija utvrdi da ima dovoljno osnova,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.