SKANDAL Agenti za borbu protiv droge na seks žurkama plaćali prostitutke novcem narko kartela

Izvor: Blic, 27.Mar.2015, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKANDAL Agenti za borbu protiv droge na seks žurkama plaćali prostitutke novcem narko kartela

Agenti DEA, američke agencije za borbu protiv droge, koji su postavljeni na zadatke u inostranstvu, bili su sa prostitutkama na seks žurkama plaćenim novcem narko kartela. To piše u izveštaju Majkla Horovica, generalnog inspektora Ministarstva pravde SAD, koji navodi da je ovako ponašanje u DEA i drugim agencijama ovog ministarstva blago kažnjavano i o njemu loše vođena istraga.

Zaposleni u Birou za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive i pripadnici Maršalske službe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << SAD imali su, prema ovom izveštaju, neprikladne veze sa svojim podređenim, uz veoma mali broj onih koji su zbog toga trpeli posledice.

U nekim slučajevima, federalni agenti na osetljivim položajima i sa pristupom bezbednosnim podacima narušavali su federalne propise tako što su imali seks sa prostitutkama u inostranstvu, a matične agencije nisu valjano istraživale te slučajeve.

Horovic je takođe iskritikovao DEA i FBI što u početku nisu želeli da sarađuju u istrazi, a DEA je odbila da preda dokumenta iako je bila na to obavezana federlanim zakonom.

U Horovicovom izveštaju stoji da je prestupa seksualne prirode bilo malo, ali da su prilikom takvih situacija u koje su bili umešani zaposleni iz prozvanih agencija, bezbednjaci nisu obaveštavani o incidentima sve dok ne bi prošlo mnogo vremena ili uopšte nisu obaveštavani. Horovic navodi da su time agencije izlagane riziku od mogućih iznuda i ucena.

- Problemi u DEA izgleda da su najgori od svih agencija Ministarstva pravde - piše u izveštaju.

Interna istraga u DEA je na osnovu izjava uzetih 2009. i 2010. godine utvrdila da su agenti u neimenovanoj stranoj zemlji imali seks sa prostitutkama i počinili druge prestupe seksualne prirode. Zabeleženo je da je strani policajac organizovao seks žurke sa prostitutkama u stanovima čiji je zakup plaćala američka vlada, dok su prostitutke obezbeđivali narko karteli.

DEA nije kaznila sve agente koji su bili umešani u incident, a agent čiji je stan korišćen za žurke suspendovan je sa posla na dve nedelje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.