ŠEF OBAVEŠTAJACA SAD: Pretnja Islamske države i dalje raste

Izvor: Kurir, 09.Feb.2016, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠEF OBAVEŠTAJACA SAD: Pretnja Islamske države i dalje raste

Pretnja koju predstavlja takozvana Islamska država i dalje raste, uprkos vojnoj akciji protiv džihadista u samom srcu teritorije koju oni kontrolišu, izjavio je danas direktor američke Nacionalne obaveštajne agencije Džejms Klaper.

On je u godišnjem izveštaju američkom Kongresu o najvećim pretnjama po SAD istakao da je IS "sve sposobnija za upravljanje i podsticanje napada na širok raspon meta u čitavom svetu", prenela je agencija AP.

On je dodao i da islamističko >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nasilje predstavlja sve veću pretnju po Sjedinjene Američke Države i da su najopasniji domaći ekstremisti iz redova sunitskih muslimana.

Ti "domaći nasilni ekstremisti" bi mogli da nađu inspiraciju u prošlogodišnjem napadu na vojnu bazu u Čatanugi, u saveznoj državi Tenesi, kao i napadu na centar za socijalni rad u San Bernardinu u Kaliforniji. Na domaće ekstremiste će uticaj imati i "visoko sofisticirani mediji" Islamske države", kao i "pojedinci u SAD i inostranstvu koji primaju direktna naređenja i konkretne upute od članova ili lidera IS", istakao je Klaper.

Koalicija na čelu sa SAD pomaže lokalnim snagama u Iraku i Siriji da se bore protiv džihadista, gađajući iz vazduha njihove vođe i naftna postrojenja.

Klaper je, međutim, upozorio da pretnja koju predstavlja IS raste kako se ta grupa širi na Libiju i gradi globalnu mrežu terorističkih ćelija, pristalica i naoružanih grupa koji im izražavaju lojalnost.

"IS je postala nadmoćna teroristička pretnja zahvaljujući svom samoproglašenom kalifatu u Siriji i Iraku, svojim ograncima u drugim zemljama i svojom sve većom sposobnošću da upravlja i inspiriše napade na široki spektar meta u čitavom svetu", istakao je šef američkih obaveštajaca.

Autor: Tanjug

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pretnja Islamske države i dalje raste

Izvor: Akter, 09.Feb.2016

Pretnja koju predstavlja takozvana Islamska država i dalje raste, uprkos vojnoj akciji protiv džihadista u samom srcu teritorije koju oni kontrolišu.., izjavio je danas direktor američke Nacionalne obaveštajne agencije DŽejms Klaper...On je u godišnjem izveštaju američkom Kongresu o najvećim...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.