SDA: Ministarstvo koči promenu imena škole

Izvor: RTS, 26.Avg.2014, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDA: Ministarstvo koči promenu imena škole

Stranka demokratske akcije Sandžaka optužuje Ministarstvo prosvete da koči promenu imena Osnovne škole "Selakovac" u Novom Pazaru u OŠ "Avdo Mededović" iako za to nema osnova.

Član Glavanog odbora SDA Merfid Kamešničanin kaže da ta pratija od ministra prosvete traži da hitno reši ovo pitanje i pozove na odgovornost sve koji svesno stopiraju promenu naziva ove škole, prenosi Tanjug.

Kamešničanin je na konferenciji za novinare rekao da su poštovane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sve procedure i da je kompletna dokumentacija dostavljena Ministarstvu prosvete.

Podsetio je da je na inicijativu odborničkog kluba SDA, Skupština grada Novog Pazara donela odluku o promeni naziva škole i da je zahtev podnet u julu prošle godine.

"Zabrinjavajuće je što je ova školska ustanova pod konstantnim pritiskom Ministarstva prosvete iako za to ne postoje razlozi", ocenjuje član SDA.

Kamešničanin je zapitao da li je razlog to što "ova škola, poštujući ustavne i zakonske norme, u potpunosti sprovodi nastavu na bosanskom jeziku".

Odbornik SDA Sandžaka u novopazarskom gradskom parlamentu Nermin Dražanin ocenjuje da je "ključ u Ministarstvu prosvete, jer su sve procedure ispoštovane", izjasnili su se Savet roditelja, šŠkolski odbor, šŠkolska uprava i Skupština grada.

"Zašto škola ne može da dobije ime velikana čije delo proučavaju i na Harvardu" - pitao je Dražanin.

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) u tehničkom mandatu OŠ "Selakovac" proglasila je školom od nacionalnog interesa

Prošle godine, kada je počela nastava na bosanskom jeziku, otkrivena je tabla na kojoj je pisalo OŠ "Avdo Mededović". Tabla je posle nedelju dana uklonjena.

Skupština grada Novog Pazara odluku o promeni imena ove škole donela je prošle godine u decembru, kada je rečeno da će škola pod tim imenom moći da radi od početka ove školske godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo prosvjete nastavlja sa kršenjem prava Bošnjaka

Izvor: Beta OMS, 26.Avg.2014

Na danas održanoj Press konferencije SDA Sandžaka govorio je član Glavnog odbora Stranke Merfid Kamešničanin o nepotrebnim smetnjama u procesu promene naziva Osnovne škole Selakovac u Novom Pazaru, koje stvara Ministarstvo prosvjete, obrazovanja i tehnološkog razvoja.

Nastavak na Beta OMS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.