Izvor: Blic, 28.Sep.2016, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD šalju još 600 vojnika u Irak zbog ofanzive na Mosul

Američki ministar odbrane Ešton Karter danas je objavio da će SAD poslati oko 600 dodatnih vojnika u Irak, kako bi pomogli tamošnjim trupama u ponovnom zauzimanju grada Mosula od Islamske države, prenosi Rojters.

Karter je novinarima izjavio da će američki vojnici obučavati i savetovati iračke snage, obezbediti im logističku podršku i pomoći u obaveštajnim aktivnostima.

Irački premijer Hajder Abadi najavio je da će Vašington poslati više američkih vojnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za pomoć lokalnim snagama u borbi za ponovno osvajanje Mosula koje se očekuje krajem godine.

"Američki predsednik Barak Obama konsultovan je o zahtevu iračke vlade za povećanje broja trenera i savetnika pod okriljem međunarodne koalicije u Iraku", rekao je Abadi u saopštenju.

SAD trenutno imaju najmanje 4.400 vojnika u Iraku u okviru koalicije predvodjene Vašingtonom koja pruža vazdušnu podršku, obučava i savetuje iračku vojsku.

Američki i irački komandanti kažu da bi ofanziva na Mosul mogla da počne u drugoj polovini oktobra.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.