Izvor: B92, 16.Mar.2009, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Početak oporavka u 2010.

Vašington -- Ekonomski oporavak u SAD trebalo bi da započne početkom naredne godine, izjavio je predsednik američke Centralne banke Ben Bernanke.

"Recesija će se najverovatnije završiti ove godine i do oporavka će doći početkom naredne godine. Taj oporavak će se vremenom ubrzati", izjavio je šef Federalnih rezervi u svom prvom televizijskom obraćanju, na TV stanici Si-Bi-Es.

Kako tvrdi ta TV stanica, to je prvi put u poslednjih 20 godina da je jedan aktuelni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šef Federalnih rezervi, najjače centralne banke na svetu, dao intervju nekoj televiziji.

Taj gest se tumači ozbiljnošću situacije i potrebom centralne banke da objasni tu situaciju široj javnosti.

Bernanke je kazao da će stanje na tržištu rada nastaviti da se pogoršava i da će stopa nezaposlenosti preći 8,1 odsto, koliko je prognozirano u februaru, ali da, ipak, postoje izvesne naznake koje ukazuju na poboljšanje situacije. On, međutim, nije precizirao o kakvim naznakama je reč.

"Moje mišljenje je da ako uspemo da stabilizujemo finansijski sistem, pad neće biti tako brz, a onda će uslediti stabilizacija koja će činiti osnovu oporavka", rekao je Bernanke.

On je poručio da velike američke banke "neće propasti", u trenutku kada federalna vlada preispituje poslovanje tih banaka kako bi utvrdila visinu štete.

Za šefa centralne banke najveća opasnost za privredu bio bi eventualni "izostanak političke volje za rešavanje problema".

On je istovremeno ocenio da su SAD "izbegle rizik" od ponavljanja velike ekonomske krize slične onoj iz 1929. koju je izazvao krah na berzi.

Bernanke je, ipak, priznao da je svetski finansijski sitem ove jeseni bio "veoma blizu" kraha.

"Bili smo vrlo blizu. Bili smo vrlo blizu", ponovio je više puta Bernanke navodeći da je američki Kongres dozvolio vladi da rekapitalizuje banke tek nekoliko dana uoči vrhunca krize oktobra 2008. godine.

"Bila je to vrlo opasna situacija", kazao je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bernanke: Kraj krize 2009, oporavak pocetkom 2010. godine

Izvor: Economy.rs, 16.Mar.2009

Ekonomski oporavak u SAD bi trebalo da zapocne pocetkom naredne godine, nakon najgore recesije u poslednjih nekoliko decenija, izjavio je predsednik americke Centralne banke Ben Bernanke u svom prvom televizijskom obracanju.

Nastavak na Economy.rs...

Pad recesije ove godine

Izvor: Capital.ba, 16.Mar.2009

VAŠINGTON, Predsjednik američkih federalnih rezervi Ben Bernanke očekuje pad recesije ove godine, iako će broj nezaposlenih sigurno rasti. U intervjuu za televizijsku mrežu Si-Bi-Es on je rekao da će tempo ekonomskog oporavka zavisiti od finansijskog sistema, ali da SAD imaju plan oporavka. Na...

Nastavak na Capital.ba...

Bernanki: Kraj recesije u SAD možda već 2009.

Izvor: Blic, 16.Mar.2009

Recesija u SAD će "verovatno" završiti ove godine ako vlada te zemlje uspe da podstakne oporavak bankarskog sistema, izjavio je sinoć predsednik američkih Federalnih rezervi (Fed), Ben Bernanki...On je u razgovoru emitovanom u emisiji američke televizijske kuće CBS naglasio da šanse za okonačanje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.