SAD: Četiri Albanca planirala napad na vojnu bazu

Izvor: Politika, 09.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Četiri Albanca planirala napad na vojnu bazu

Uhapšena grupa "islamskih ekstremista iz bivše Jugoslavije" osumnjičena da je nameravala da "ubije što više američkih vojnika" u Nju Džersiju

Od našeg stalnog dopisnika
Vašington, 8. maja – Amerikance je danas potresla vest da su "šestorica islamskih ekstremista, među kojima četvorica etničkih Albanaca s teritorije bivše Jugoslavije", planirala napad na ovdašnju vojnu bazu Fort Diks, u Nju Džersiju. Uhapšeni su pod sumnjom da su nameravali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da ubiju "što je više mogućno američkih vojnika" – saopštilo je, kako se prenosi, državno tužilaštvo. Prema listu "Star Ledžer", uhapšena zaverenička grupa – čija su dva preostala člana rodom iz Turske i Jordana – sastavni je deo "džihada protiv Amerike". Isti izvor navodi da su njeni pripadnici identifikovani kao – Dritan Duka, Eljvir Duka, Šain Duka, Serdar Tatar, Mohamad Šnever i Agron Abdulahu. U pojedinim službenim prikazima se ističe da trojka s prezimenom Duka boravi u SAD – ilegalno.

Petorica uhapšenih su bili nastanjeni kod Filadelfije, a jedan je živeo na tridesetak kilometara od baze koja im je bila meta. Očekuje se da dodatne pojedinosti o njihovom identitetu budu objavljene kasnije.

Otkriće o planiranom napadu "definitivno podseća da smo u ratu" – izjavila je Karoli Nizbet, portparolka vojne postaje. Baza Fort Diks je, izveštava AP, mahom služila za obuku vojnika, pre svega rezervista, a 1999. je pružila "utočište za više od 4.000 etničkih Albanaca izbeglih za vreme NATO bombardovanja protiv bivše Jugoslavije".

U bazi su, povodom otkrivanja zavere protiv nje, pojačane mere bezbednosti. Ona je, inače, od 2001. godine "zatvorena za javnost".

Grupa je otkrivena, saopštava se, po prijavi vlasnika radnje gde je umnožavala video-snimke, od kojih jedan sadrži poziv Osame bin Ladena za pridruživanje "džihadu". Uhapšena je prilikom pokušaja kupovine na jednoj nameštenoj rasprodaji policijskog automatskog oružja.

Federalni istražni biro (FBI) prati osumnjičene već 16 meseci. Među njih je ubacio "svog proverenog čoveka" koji je policiji dostavljao sve što je čuo i snimio.

Pripadnici zavereničke grupe bili su "spremni i da ubijaju i da poginu" – prenose mediji ocenu neimenovanih policajaca. Tužilac Rajnert ih opisuje kao "radikalne islamiste".

Zasad "nema neposrednih dokaza da su povezani s međunarodnim terorizmom" – izjavio je portparol Bele kuće Toni Snou. On je, međutim, napomenuo da je policija stupila u akciju protiv njih na osnovu uvida da se "obučavaju u rukovanju oružjem, izviđaju objekte i dogovaraju se da ubijaju američke vojnike".

U Fort Diksu se, prema dostupnim informacijama, trenutno nalazi 11.500 službenika i vojnika, uglavnom na pripremama za frontove u Iraku i Avganistanu. Za poslednjih pet godina odatle je, navodi se, na bojišta poslato oko 10.000 pripadnika oružanih snaga SAD.

Ulaz u tu bazu stavljen je pod pooštreni nadzor posle terorističkih atentata otetim putničkim avionima 11. septembra 2001. na Njujork i Vašington. Čuvaju ga "teško naoružani" stražari, a zaštićen je i "čvrstim barijerama koje onemogućavaju uletanje kamiona".

Nadležni sada pozivaju okolni živalj na povećani oprez. Među stanovnicima se, prema izveštajima iz okoline baze, širi rasprava o imigracionim kretanjima, antiterorističkoj predostrožnosti...

M. Pantelić

[objavljeno: 09.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.