Izvor: Vostok.rs, 22.Okt.2016, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 21.10.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod


Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu ispod




Situacija na frontu - Kliknuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 21.10.


Alepo uživo

Humanitarni prekid vatre u Alepu produžen do 24. oktobra  - Humanitarni prekid vatre u Alepu je produžen do 24. oktobra, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri odeljenju UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi Aleksej Borodavkin. On nije isključio njegovo dalje produženje.

„Iz humanitarnih razloga u Alepu je objavljen humanitarni prekid vatre, koji je već produžen do ponedeljka, a može biti produžen i dalje, ako Nusra front i organizacije bliske njima ne budu kršile primirje“, rekao je Borodavkin.

Prema njegovim rečima, sirijska i ruska vojska su uradile sve da se obezbedi izlazak civila i militanata Nusra fronta i njima bliskih članova opozicionih grupa iz istočnog Alepa. Juče je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio da Rusija za 24 časa produžuje humanitarni prekid vatre u sirijskom Alepu.

Sirija upozorila Tursku da će obarati njene avione  - Damask je oštro reagovao na bombardovanje kurdske milicije u severnoj Siriji u četvrtak ujutro od strane turskog vazduhopolovstva, obećavajući Ankari da će sledeći put turski avioni biti obarani.

U saopštenju, sirijsko ministarstvo odbrane je optužilo Tursku za "flagrantnu agresiju, koja je ciljana na nevine građane", saopštivši da to smatra "opasnim razvojem koji može da eskalira situaciju."

"Na svaki pokušaj da se ponovo prekrši sirijski vazdušni prostor od strane turskih ratnih aviona odgovoriće se obaranjem aviona svim raspoloživim sredstvima", upozorio je Damask, čiji avioni lete u saradnji sa ruskim, izbegavajući direktnu konfrontaciju sa nedozvoljenim letovima NATO aviona.

Turska artiljerija dejstvuje po kurdskoj miliciji, koja se sada bori protiv Ankare, a koja podržava pobunjenike na teritoriji koja je oslobođena od "Islamske države" u severnoj Turskoj. Turska je saopštila da je u vazdušnim napadima poginulo oko 200 Kurda, iako je kurdska milicija, saopštila da je poginulo 15 pripadnika.

Sirija je saopštila da je poginulo 150 nedužnih civila i saopštila da će "ovi neodgovorni akti imati teške posledice koji će ugroziti stabilnost i sigurnost u regionu."

SAD su se kao turski NATO saveznik u međuvremenu distancirale od vazdušnih napada, a portparol Stejt departmenta Džon Kirbi je saopštio da postoje "suprotnosti sa nekim izveštajima, te da SAD nisu bile uključene u vazdušne napade prošle noći."

Kirbi je dodao da su SAD "pozvale sve strane na terenu kako bi se izbegli nekoordinisani pokreti", dodajući da to samo ide u "korist" terorista "Islamske države".

Turski upadi u Siriji su intenzivirani, kako su se borbe pojačale oko Alepa, gde najmanje četiri frakcije nastoje da preuzmu kontrolu nad severom Sirije.

Ranjena ruski oficiri u blizini Alepa  - Trojicu ruskih oficira koji rade u sirijskom Centru za pomirenje ranili su ekstremisti tokom humanitarne operacije u Mašarki u Alepu.

Rusko Ministarstvo odbrane navelo je da su oni zadobili lakše povrede tokom pucnjave boraca na humanitarne koridore. Ministarstvo je saopštilo da njihovi životi nisu ugroženi. Oni su dovezeni u vazduhoplovnu bazu „Hmejmim“.

Konašenkov: Belgijski avioni su izveli napad na sirijski Hasadžek  - Belgijski avioni su izveli napad na sirijski Hasadžek u provinciji Alepu u 3.35 po moskovskom vremenu, u kojem je poginulo šest ljudi, a ranjeno četiri osobe, izjavio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

„Rusija raspolaže efikasnim sredstvima PVO koja omogućavaju da se 24 časa iz vazduha prati situacija praktično nad čitavom teritorijom Sirije. Osim toga, kontrolu vazdušnog prostora vode i sredstva PVO Sirije, koja su u poslednjih godinu dana obnovljena… Kako ne bi bilo spekulacija, danas predstavljamo informacije o trasi letova i akcija aviona Ratnog vazduhoplovstva Belgije i SAD u vazdušnom prostoru Sirije 18. oktobra“, rekao je Konašenkov.

Avioni F-16 koji su poleteli iz Jordana odmah su identifikovani kao avioni belgijskog vazduhoplovstva, naglasio je Konašenkov. „Želim odmah da objasnim da svaka letelica ima niz jedinstvenih karakteristika koje omogućavaju da budu identifikovane“, precizirao je on. Prilično je čudno da su to potpuno zaboravili predstavnici zemalja međunarodne koalicije, koji planiraju svoje operacije na teritoriji Sirije, kaže ruski general.

„Osamnaestog oktobra ruskom Centru za pomirenje zaraćenih snaga obratili su se predstavnici lokalnog saveta grada Afrina, iz provincije Alep. Oni su saopštili da je oko 3 časa i 35 minuta po lokalnom vremenu na kurdsko selo Hasadžek bio izveden vazdušni udar. U napadu su porušene dve kuće, poginulo je šest osoba, a četiri osobe su ranjene“, rekao je Konašenkov. SAD nisu obavestile Rusiju o borbenim naletima belgijskih aviona u Siriji.

„Tokom razmene informacija američke kolege, radi izbegavanja bilo kakvih incidenata u vazduhu, kao po pravilu, obaveštavale su nas o planovima letova u Siriji. Ipak, o letu belgijskih aviona 18. oktobra nije bilo nikakvih obaveštenja“, rekao je novinarima Konašenkov. On je naglasio da su avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i Ratnog vazduhoplovstva Sirije u tom području u to vreme nisu leteli.

Video 360: Homs u ruševinama




 
 
 
 
Pregled političkih i drugih vesti za 21.10.



Peskov: Nove sankcije štetiće odnosima Rusije i EU  - Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov je prokomentarisao diskusije o proširenju sankcija protiv Rusije i izjavio da one mogu naneti štetu odnosima Rusije kako sa pojedinačnim državama, tako i sa EU u celini.

„Smatramo apsolutno destruktivnim diskusije o proširenju i produženju sankcija. Smatramo da to značajno šteti odnosima Rusije kako sa pojedinačnim zemljama, tako i sa EU u celini“, izjavio je Peskov.

Lavrov: Sve jednostrane sankcije očekuje fijasko  - Sve jednostrane sankcije koje su uvedene protiv zemalja očekuje fijasko i to je dokazano na primeru Kube, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.


„Obama je već priznao potpuni fijasko ove blokade (Kube). Ja sam ubeđen da takva sudbina očekuje i druge jednostrane sankcije koje se uvode kao zamena diplomatiji, kada zemlje koje smatraju da mogu da dođu do svojih ciljeva na sve načine u tome ne uspeju diplomatijom i počnu da mašu pendrekom sankcija. U poslednje vreme tu nameru počinju da menjaju naši evropski susedi“, rekao je Sergej Lavrov.

Ranije je saopšteno da je premijer Italije Mateo Renci uticao na lidere Nemačke, Francuske i Velike Britanije da odustanu od uvođenja sankcija protiv Rusije zbog situacije u Siriji o kojima se razgovaralo na samitu EU u Briselu.

Lavrov: Teroristi sabotiraju napore UN za isporuke humanitarne pomoći u Alep  - 
Teroristi sabotiraju napore UN za isporuke humanitarne pomoći u Alep i koriste pretnje, ucene i grubu silu kako bi sprečili izlazak civila iz istočnog Alepa, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„I Nusra front i Ahrar el Šam, kao i druge organizacije koje sarađuju sa njima, u suštini sabotiraju napore UN, uz našu podršku, uz podršku sirijskih vlasti, da se uspostave isporuke humanitarne pomoći u istočnom Alepu. Granatiraju one puteve po kojima humanitarna pomoć može da stigne u taj grad“, izjavio je Lavrov na pres-konferenciji tokom pres-konferencije sa svojim kolegom Karlosom Moralesom iz Gvatemale.

On je naveo da „uz pomoć pretnji, ucena i grube sile“ militanti sprečavaju izlazak civila iz istočnog Alepa i ometaju prolazak militanata koji su spremni da prihvate poziv UN da izađu iz grada pod uslovima koje su im postavili Rusija i sirijske vlasti. Moskva je zabrinuta što Nusra fronta odbija da napusti Alep, bez obzira na dobru volju Rusije i Sirije, rekao je ruski ministar.

„Mi smo zabrinuti zbog toga što, bez obzira na gestove dobre volje, koje su Moskva i Damask preduzele u Alepu radi normalizacije situacije, vidimo kako militanti Nusra fronta odbijaju da izađu iz grada i u tome nisu sami. I Ahrar el Šam, kojeg naši partneri smatraju umerenim, u potpunosti je solidaran sa Nusra frontom, kao i druge oružane formacije, koje se sada nalaze u istočnom Alepu“, izjavio je Lavrov.

Lavrov je dodao da Moskva ne vidi čak ni pokušaj međunarodne koalicije na čelu sa SAD da se bori protiv Nusra fronta. „Izjava Amerikanaca da Nusra front nije cilj za koaliciju, na čijem su oni čelu, nije novost za nas“, rekao je Lavrov. Prema njegovim rečima, to izaziva sumnju da neko namerno radi na očuvanju Nusra fronta kao najborbenije snage koju neko želi da iskoristi za vojno obaranje režima u Damasku.

Borodavkin: SAD nameravaju da potisnu teroriste iz Mosula u Siriju  - Izgleda da koalicija na čelu sa SAD namerava da potisne teroriste DAEŠ-a iz iračkog Mosula u Siriju, izjavio je Aleksej Borodavkin, stalni predstavnik Rusije pri odeljenju UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi.
„Oko Alepa se povećava histerija, dok koalicija SAD planirano uništava infrastrukturu u oblastima pod kontrolom sirijskih vlasti izvodeći rušilačke napade na civile i jedinice sirijske vojske, a sada, izgleda, namerava da istisne militante DAEŠ-a iz iračkog Mosula i usmeri ih ka Siriji“, rekao je on na specijalnoj sednici Saveta za ljudska prava o Siriji.

„Odlično shvatamo da određene zemlje, među kojima su i koautori saziva ove sednice, nastavljaju da podržavaju teroriste i ekstremiste, pružaju im političku i propagandnu podršku, snabdevaju ih oružjem i municijom“, istakao je Borodavkin. On je naveo da su ocene međunarodne zajednice o situaciji u Siriji daleko od realnosti, a inicijatori specijalne sednice Saveta za ljudska prava UN pokušavaju da spasu teroriste u Alepu od napada ruske i sirijske vojske.

Rusija pozvala belgijskog ambasadora na razgovor  - 
Ambasador Belgije u Moskvi Aleks van Meuven pozvan je u Ministarstvo inostranih poslova Rusije zbog bombardovanja civilnog stanovništva u Siriji od strane belgijske ratne avijacije.

Sa ambasadorom je razgovarao prvi zamenik šefa Ministarstva inostranih poslova Rusije Vladimir Titov. On je u razgovoru izjavio da je uporno poricanje Brisela činjenice da su belgijski avioni bombardovali predgrađa Alepa izazvalo čuđenje. U Ministarstvu inostranih poslova Rusije su ambasadoru predali dokaze da su avioni F-16 Ratnog vazduhoplovstva Belgije odgovorni za vazdušne napade na području Alepa 18. oktobra, koji su doveli do žrtava među civilima.

Juče je Ministarstvo odbrane Rusije takođe predalo te informacije vojnom atašeu Ambasade Belgije u Moskvi. Sa svoje strane Ministarstvo odbrane Belgije je negiralo te tvrdnje, izjavivši da predstavljeni brojevi nemaju veze sa brojevima aviona belgijskih aviona.

Renci uticao na članice EU da ne uvode sankcije Rusiji  -  Premijer Italije Mateo Renci je na samitu EU u Briselu uticao na lidere Nemačke, Francuske i Velike Britanije da se ne uvode sankcije protiv Rusije zbog situacije u Sirije, saopštio su diplomatski izvori.

Kako piše list „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na diplomatske izvore, tokom 9-časovnih pregovora na samitu EU u Briselu Renci je uspeo da ubedi sagovornike da ne uvode nove sankcije protiv Rusije. 

Diskusija o sankcijama je bila kompleksnija, nego što su to pretpostavljali Berlin, Pariz i London, navodi izvor. Osim premijera Italije protiv antiruskih sankcija su bili predstavnici Španije, Austrije, Kipra i Grčke. Juče je u Briselu održan samit EU tokom kojeg je doneta odluka da se Rusiji ne uvode nove sankcije zbog situacije u Siriji. 

Oland: U slučaju nastavka bombardovanja Rusija može da dobije odgovor od zemalja EU  -  Na održanom samitu EU u Briselu niko nije inicirao diskusiju o novim sankcijama protiv Rusije zbog situacije u Siriji. Međutim, ranije su evropski lideri više puta izjavljivali da takva mogućnost postoji.

U završnom dokumentu samita EU o spoljnoj politici nije se našlo moguće uvođenje novih sankcija protiv Rusije zbog situacije u Siriji. Briselski izvori u kuloarima samita su izjavili da je diskusija o Rusiji trajala duže nego što se očekivalo. Prema njihovim rečima, lideri EU nisu mogli da reše da li da u završnoj izjavi uključe „upozorenje o potencijalnoj mogućnosti uvođenja ograničavajućih mera ili ne“.

„Evropska Unija odlučno osuđuje napade sirijskog režima i njegovih saveznika, između ostalih Rusije, na civile u Alepu. Ona ih poziva da prekinu nasilje i preduzmu hitne mere kako bi se obezbedio humanitarni pristup Alepu i drugim delovima zemlje“, navodi se u dokumentu. Evropski lideri su pozvali i na hitan prekid vatre i obnovu političkog procesa pod okriljem UN. EU će razmisliti o sankcijama Kancelarka Nemačke Angela Merkel je tokom samita izjavila da će zemlje EU još razmisliti o sankcijama protiv Rusije, ako intenzitet bombardovanja Alepa ostane isti.

Šef EU Donald Tusk je osudio akcije Oružanih snaga Sirije i Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u Alepu.  Predsednik Francuske Fransoa Oland je povezao moguće uvođenje sankcije sa daljim akcijama Moskve i Damaska u Siriji.

„U ovoj fazi sankcije u vezi sa ruskim akcijama u Siriji nisu donete. Ako bude novih masovnih akcija i bombardovanja treba da počnemo sa uvođenjem novih sankcija protiv za to odgovornih sirijskih građana. U slučaju nastavka bombardovanja Rusija može da dobije odgovor od zemalja EU“, izjavio je Oland.

I opet o Rusiji Tokom samita predstavnici zemalja EU su izašli sa nizom izjava o potrebi „očuvanja pritiska na Rusiju“. Što se tiče ukrajinskih sankcija, to pitanje nije bilo tema razgovora, jer su one na snazi do 31. januara 2017. godine. Prema rečima predsednik Evropskog saveta Donald Tusk Rusija namerava da oslabi EU. „Strategija Rusije je da oslabi EU. Mi vidimo realnost, mi nemamo iluzije“, rekao je Tusk.

„Povećanje napetosti sa Rusijom nije naš cilj. Naravno, EU je uvek spremna na dijalog sa Rusijom, ali nikad neće krenuti na kompromis o našim vrednostima. Zato ćemo se držati politike pritiska“, dodao je on.

Ban Ki Mun pozdravio prekid vazdušnih udara u Alepu  -  Generalni sekretar UN pozdravio je u sirijskom Alepu prekid vazdušnih napada, koji je objavila Rusija.

„Pozdravljam jednostranu pauzu vazdušnih napada koji je objavila Rusija, a koja je počela danas. To je pomoglo da se otvori put za ispunjavanje plana UN za medicinsku evakuaciju“, izjavio je Ban Ki Mun na neformalnom sastanku Generalne skupštine UN.

On je istakao da se agencije UN spremaju da izvedu medicinsku operaciju i hitnu isporuku medicinskih sredstava za ranjene i bolesne stanovnike istočnog Alepa. Bombardovanje istočnog Alepa je prekinuto u skladu sa pauzom u vojnim operacijama u sirijskom gradu, potvrdio je specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Siriju Stafan de Mistura. 

„Bombardovanje je zaista prekinuto. Takve informacije smo danas dobili. U nekim delovima su potpuno prekinuti još 18. oktobra“, rekao je izaslanik. U ponedeljak je Rusija najavila da će u Alepu od 20. oktobra uvesti humanitarnu pauzu od 8 do 16 časova po lokalnom vremenu i zaustaviti svoje vazdušne napade kako bi civili mogli da izađu iz istočnog dela grada koji drže teroristi i da bi humanitarni konvoji bezbedno došli do onih koji ostaju u gradu.

Lavrov i Keri razgovarali o situaciji u Siriji  -  Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri 60. put su razgovarali telefonom od početka godine.

Tokom razgovora strane su razmatrale sirijsku problematiku, kao i puteve za normalizaciju stanja u istočnom delu Alepa, gde je objavljena humanitarna pauza.

„Lavrov je istakao da je ne samo civilima, već i pripadnicima ilegalnih naoružanih grupa omogućeno da slobodno napuste grad, ali ekstremisti narušavaju prekid vatre i sprečavaju evakuaciju stanovništva“, navodi se u saopštenju na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova. Lavrov i Keri su, takođe, dogovorili da će ruski i američki stručnjaci nastaviti rad na ovim pitanjima.

Belgijski premijer: Belgijska avijacija nije učestvovala u napadima u Siriji  -  Belgijski premijer Šarls Mišel izjavio je da avijacija njegove zemlje nema veze sa vazdušnim napadima na sirijsko naselje Hasadžek u provinciji Alep, prenosi agencija RIA Novosti.

„Potvrđujem ono što je nedavno rekao ministar spoljnih poslova. Na osnovu informacija koje nam je dostavilo Ministarstvo odbrane, nemamo nikakve veze sa tim“, rekao je Mišel. 

Ranije ministar odbrane Belgije Stiven Vandeput takođe izjavio da belgijska avijacija nije izvodila udare na civilne objekte u predgrađu Alepa. Zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov izjavio je da su belgijski lovci izveli napad na sirijski Hasadžek u provinciji Alep u 3.35 časova po lokalnom vremenu. U napadu je poginulo šest osoba, a četvoro je ranjeno.

Stoltenberg: Prekid vatre u Alepu nije dovoljan  -  Stoltenberg je pozdravio privremeni prekid vatre u Alepu, ali smatra da to nije dovoljno, jer je potrebno održivije rešenje krize.

„Pozdravljam privremeni prekid vatre u Alepu, ali to nije dovoljno. Nakon nekoliko nedelja sirijskih i ruskih napada na civilne objekte, uključujući i bolnice, humanitarna situacija u Alepu je užasna. Potrebno je realno rešenje u Alepu, a ne kratkoročni prekid vatre“, rekao je Stoltenberg novinarima.

Generalni sekretar NATO-a pozvao je Rusiju da pomogne u prekidanju krvoprolića u sirijskom Alepu.

„Pridružujem se međunarodnoj zajednici u pozivu Rusiji da pomogne da se okonča krvoproliće u Alepu i igra konstruktivnu ulogu u traženju rešenja za krizu putem pregovora“, istakao je Stoltenberg. 

Oland: Sve opcije otvorene sa Rusijom ako se ne bude poštovao prekid vatre u Siriji  -  Sve opcije su otvorene u vezi sa Rusijom ukoliko se ne bude poštovao prekid vatre u Siriji, izjavio je francuski predsednik Fransoa Oland.

Ranije su mediji javili da lideri država-članica Evropske unije razmatraju uvođenje nove runde sankcija Rusiji zbog postojeće krize u Siriji.

„Sve opcije su otvorene ukoliko ne bude primirja“, rekao je Oland novinarima pre početka samita Evropskog saveta u Briselu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva ne očekuje nikakve akcije EU prema Rusiji zbog situacije u Siriji. Početkom oktobra neki evropski političari, među kojima i specijalni koordinator Nemačke za politiku Rusije Gernot Erler izneo je ideju uvođenja ograničenja protiv Rusije pod izgovorom pogoršanja humanitarne situacije u sirijskom gradu Alepu.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson i američki državni sekretar Džon Keri u nedelju su zapretili Rusiji i Siriji novim sankcijama nakon eskalacije sukoba u Alepu. Prošle nedelje su nemački mediji javili da kancelarka Angela Merkel namerava da predloži novu rundu antiruskih ekonomskih sankcija Evropskoj uniji, koja je uvela ograničenja na početku ukrajinskog sukoba 2014. godine.

Zaharova: SAD koristile osiromašeni uranijum u Siriji i Iraku  -  Sjedinjene Američke Države koristile su granate sa osiromašenim uranijumom u Siriji i Iraku najmanje dva puta, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je ukazala na zajednički izveštaj jedne holandske NVO i Međunarodne koalicije za zabranu oružja sa uranijumom, u kojem se izražava zabrinutost zbog toga što su SAD koristile zabranjeno oružje tokom intervencije u Iraku.

„Autori su došli do zaključka da je američka vojska prekršila sopstvena pravila o upotrebi takvog naoružanja, jer su njime gađali mete na kojima nije bilo oklopnih vozila, uključujući ljudstvo neprijatelja i izlažući civilno stanovništvo“, rekla je ona, prenosi TASS. Ona je dodala da se te činjenice iz bliske prošlosti zapadni mediji zaboravljaju.

Američko neispunjavanje svojih obaveza dovelo je do sadašnje teške humanitarne situacije u istočnom Alepu, izjavila je na brifingu Marija Zaharova.

„Želela bih posebno da naglasim da je do teške situacije u Alepu došlo zbog neispunjavanja obaveza od strane SAD u okviru rusko-američkog dogovora od 9. septembra o borbenim akcijama u Siriji. Američka strana nije uspela da natera snage naoružane opozicije da povuku svoje jedinice sa položaja kod puta Kastelo. To bi otvorilo humanitarni koridor civilima koji su se našli u klopci militanata“, izjavila je Zaharova na nedeljnom brifingu.

„Ništa nije urađeno da se tzv. umereni opozicionari odvoje od terorista DAEŠ-a i Nusra fronta“, naglasila je ona. Zaharova je dodala da je Rusija dala garancije za humanitarnu pauzu u Siriji za evakuaciju civila iz Alepa.

Oland: Francuska i Nemačka u potpunosti spremne da doprinesu humanitarnim inicijativama u Alepu  - 

Lideri Rusije, Nemačke i Francuske Vladimir Putin, Angela Merkel i Fransoa Oland završili su pregovore o Siriji. Pregovori su trajali dva i po časa.

Oland je nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel izjavio da je potrebno da se izvrši maksimalan pritisak na Rusiju o Siriji.

On je dodao da se na sastanku razgovaralo o razdvajanju „umerene“ opozicije od terorista Nusra fronta u Siriji.

„Zato moramo da izvršimo što je moguće veći pritisak, jer samo na taj način možemo doneti odluku“, rekao je francuski predsednik. On je istakao da „sadašnja kratka pauza u vojnim dejstvima treba da se iskoristi za pružanje humanitarne pomoći, kao i svemu onome što može da doprinese političkoj debati o budućnosti Sirije“.

„Francuska i Nemačka u potpunosti su spremne da doprinesu takvim inicijativama, kao i isporuci humanitarne pomoći Alepu“, rekao je francuski predsednik.

„To je naša dužnost i mi obećavamo da ćemo je ispuniti“, dodao je on. Oland je rekao da je u Alepu potrebno da se produži primirje za isporuku humanitarne pomoći i povlačenje boraca. On je pozvao na maksimalan pritisak da se primirje produži.  U poslednjih nekoliko meseci u sirijskom Alepu izuzetno se pogoršala situacija: u gradu i okolini se vode teške borbe. Zapad optužuje Moskvu i Damask za bombardovanje civila i položaja naoružane opozicije. Sirija i Rusija insistiraju da napade izvode isključivo na položaje terorista i optužuju SAD da ne mogu da utiču na trupe „umerene opozicije“ i njihovo razdvajanje od ekstremista.

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 21.10.

Izvor: Vostok.rs, 22.Okt.2016

  . . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .  . Situacija na frontu za 20.10. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje. . . . Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . .  .   OVDE...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.