Rusija ponovo proizvodi čuveni bombarder: Beli labud se vraća kao nevidljiv

Izvor: Vesti-online.com, 07.Maj.2015, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija ponovo proizvodi čuveni bombarder: "Beli labud" se vraća kao "nevidljiv"

U Rusiji će se ponovo proizvoditi čuveni strateški bombarder tipa "Tupoljev" Tu-160, a novi bombarderi biće "nevidljivi" i imaće veću manevarsku sposobnost.

Rusija će, ukazom ministra odbrane Sergeja Šojgua, obnoviti proizvodnju strateškog bombardera iz sovjetskog doba, Tu-160 - "beli labud" ili "Blekdžek", prenosi agencija "Sputnjik".

Modernizovani avioni "Tu-160", koji će se  sklapati u fabrici "Gorbunov" u Kazanju, biće "nevidljivi" i imaće veću manevarsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sposobnost i biće teža meta za neprijateljsku protivvazdušnu odbranu.

Prema Šojguovim rečima, bolji avion u supersoničnoj klasi još niko nije osmislio.

Vlasnik 44 svetska rekorda po visini i doletu, "Tu-160" može da ponese do 40 tona naoružanja, kao što su krstareće rakete.

Avion, koji tradicionalno učestvuje na Paradi pobede u Moskvi, moći će da se vidi i ovog 9. maja, a  letelicom će pilotirati komandant Ratnog vazduhoplovstva Rusije Viktor Bondarev.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.