Rusija planira da izgradi baze i ponovo naoruža Kurilska ostrva

Izvor: Blic, 18.Apr.2014, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija planira da izgradi baze i ponovo naoruža Kurilska ostrva

Ruske vlasti su danas saopštile da će do 2016. godine sprovesti plan o naoružavanju Kurilskih ostrva, oko čijeg suvereniteta se spore Rusija i Japan.

Šef japanske diplomatije Fumio Kišida, čija se zemlja priključila zapadnim zemljama u osudama ruske politike u Ukrajini, izjavio je juče da odlaže svoju posetu Rusiji. SAD su početkom aprila navele da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je neophodna američka podrška Japanu.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je usvojilo detaljan plan izgradnje vojne infrastrukture na Kurilskim ostrvima u Pacifiku.

"Do 2016. godine biće izgradjene glavne vojne infrastrukture, odnosno oko 150 zgrada", izjavio je komandant istočnog dela Rusije, general Sergej Surovikin.

Moskva i Tokio spore se oko Kurilskih ostrva koja je Sovjetski Savez pripojio 18. avgusta 1945, tri dana po objavi japanske kapitulacije, a na osnovu prethodne odluke velikih sila antihitlerovske koalicije.

Ostrva Rusi zovu Južnim Kurilima, a Japan Severnim teritorijama. Sovjetski lider Nikita Hruščov nudio je Japancima dva ostrva, ali su oni insistirali na sva četiri.

Rusija i Japan nisu potpisali mirovni sporazum posle Drugog svetskog rata upravo zbog Kurila.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.