Rusi prave strašan mitraljez za ulične borbe!

Izvor: Vesti-online.com, 29.Maj.2016, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi prave "strašan" mitraljez za ulične borbe!

Za potrebe jedinica Nacionalne garde Rusije pravi se novi mitraljez koji će se koristiti umesto sadašnjeg modela "Pečenjeg" i modernizovanog mitraljeza "Kalašnjikov" (PKM). Po rečima vojnih eksperata, odluka da se napravi novo oružje doneta je zbog toga što su sadašnji modeli previše moćni i nisu pogodni za vođenje uličnih borbi, prenose ruski mediji.

Rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije naručilo je od domaćih oružara novi mitraljez za izvođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << specijalnih operacija u naseljima i velikim gradovima.

Glavni zadatak koji su mupovci postavili konstruktorima je da novi ručni jurišni mitraljez bude idealan za primenu "u zatvorenim prostorijama i za gustu paljbu prilikom podrške jurišnih odreda". Novo oružje treba da bude lako i da koristi metke malog kalibra sa minimalnim rikošetom.

Po rečima vojnog komentatora lista „Izvestija” Dmitrija Safonova, novi model će se koristiti uz komplet borbene opreme "Ratnik" i zameniće mitraljez "Pečeneg", koji sada koriste pripadnici specijalnih jedinica MUP-a Rusije.

Kako je naglasio, danas pripadnici jedinica MUP-a koriste ručni mitraljez "Kalašnjikov" istog kalibra.

- To nije loš model, ali je magacin suviše mali - ima samo 45 metaka. I treba dosta vremena da se napuni, a nije udoban za primenu kada je reč o borbi u zatvorenim prostorijama - dodao je ovaj ekspert.

Novi model dobio je naziv "Kord 5,45". To će biti smanjena verzija mitraljeza velikog kalibra sa redenikom za metke dimenzija 12,7 x 108 milimetara. Napredno oružje se pravi za automatsku municiju dimenzija 5,45 x 39 milimetara, i po rečima konstruktora, probni primerci biće dostupni javnosti već krajem ove godine.

Ispaljivaće 800-900 metaka u minutu, a puniće se kako redenikom, tako i magacinima od automata "Kalašnjikov" AK-74 i ručnih mitraljeza "Kalašnjikov" sa 30, 45 i 60 metaka. Planirano je da se novo oružje opremi mitraljeskim cevima dužine 900 i 750 milimetara koje se ručno montiraju, kao i sklopivim kundakom. Postojaće i mogućnost da se na mitraljez montiraju dopunski nišani.

Stvaranje novog ručnog jurišnog mitraljeza koštaće MUP 25 miliona rubalja (oko 370.000 dolara).

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.