Rohani:Nema sumnje da će dogovor na kraju biti postignut

Izvor: Press, 24.Nov.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rohani:Nema sumnje da će dogovor na kraju biti postignut

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je danas da nema sumnje da će dogovor između Grupe 5+1 i Irana biti postignut na kraju, mada je Teheran zauzeo "tvrdi stav" u razgovorima sa pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačkom.
"Ne dovodi se u pitanje da će nuklearna tehnologija i objekti Islamske Republike Iran ostati aktivni, i danas pregovaračke strane znaju da su pritisak i sankcije protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Irana bili uzaludni", izjavio je Rohani za iransku državnu televiziju, prenela je agencija Rojters. 

Britanska agencija ističe da se Rohani suočava sa velikim pritiskom tvrdokornih konzervativaca kod kuće koji su već blokirali njegovo ublažavanje ograničenja individualnih sloboda Iranaca. 

AP dodaje da je nakon što su razgovori u Beču završeni, Rohani rekao svom narodu da je "ostvarena značajna pobeda" i "da će pregovori dovesti do dogovora pre ili kasnije".

Nacionalna iranska televizija večeras je emitovala Rohanijevu izjavu u kojoj je on još naveo da su mnoge praznine u razgovoru eliminisane.

"Jedna faza je o pitanjima iza-zavese, gde su se ideje približile i razgovori postignuti. U ovoj fazi je došlo do dobrog napretka. Druga faza je kada se ti sporazumi stave na papir i pretoče u konačni, krajnji dogovor u pisanoj formi. Mi (Iran) još uvek imamo neku distancu od te druge faze", objasnio je iranskih predsednik.

Ruski predsednik Vladimir Putin i Rohani su danas u telefonskom razgovoru istakli da je značajan napredak postignut na sastanku ministara inostranih poslova Grupe 5 + 1 i Irana u Beču, saopštila je pres služba ruskog predsednika.

Putin i Rohani su ukazali na važnost dalje konstruktivne saradnje u cilju postizanja konačnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i pripreme relevantnog dokumenta, javila je ruska novinska agencija Tas s.

Nakon šest dana razgovora u austrijskoj prestonici, postignut je delimičan sporazum a to je da politički dogovor treba da bude postignut do 1. marta naredne godine, a konačni detalji iz aneksa treba da budu potpisani do 1. jula.

"Ministri spoljnih poslova Irana i zemalja P5+1 odlučili su da nastave pregovore narednih sedmica sve do postizanja sveobuhvatnog sporazuma", javila je iranska državna agencija IRNA dodajući da će Ženevski sporazum biti proširen do 1. jula naredne godine, navodi Rojters.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.