Izvor: Vostok.rs, 30.Apr.2016, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rehabilitacija mladunaca foke

Izmučeni i promrzli mladunci foke koji su spaseni kod Sankt Peterburga nalaze se na rehabilitaciji u Centru za proučavanje i očuvanje morskih sisara.

Saradnici Centra za proučavanje i očuvanje morskih sisara neguju mladunce foke koje su u predgrađu Sankt Peterburga pronašli meštani. Životinje su bile prilično izmučene i imale su promrzline.

„Ovaj mladunac je prešao prilično rastojanje po ledu. Oderao je prednja peraja, nije imao krzno na stomaku i grudima zbog promrzlina“, rekla je naučna saradnica Fonda prijatelja foka Jelena Andrejevska.



Prema rečima stručnjaka proces rehabilitacije je spor — potrebno je da se životinje ugoje da bi  bile stavljene u grupu sa njihovim rođacima. Za sada su foke teške samo 12 kilograma, ali intenzivno ih hrane ribom.

Centar za proučavanje i očuvanje morskih sisara otvoren je na teritoriji postrojenja za tretman vode u selu Repino (u rejonu Sankt Peterburga) 2013. godine. Tokom prve dve godine spaseno je 34 životinje.

U septembru 2014. godine centar je otvoren posle velike rekonstrukcije. Razrađen je jedinstveni metod za rehabilitaciju morskih sisara. Godine 2015. je još 13 životinja napustilo centar posle rehabilitacije.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.