Rat Vikipedije protiv tabloida: Izmišljaju i lažu

Izvor: Mondo, 09.Feb.2017, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rat Vikipedije protiv tabloida: Izmišljaju i lažu

Vikipedija je na svojim stranicama zabranila citiranje britanskog tabloida "Dejli mejl", uz obrazloženje da je "generalno nepouzdan".

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Vikipedija je svoje uređivače, koji su svi volonteri, pitala za mišljenje o zabrani "Dejli mejla" kao izvora informacija i mnogi su to podržali.

"'Dejli mejl' je đubre, to je potpuno jasno", napisao je uređivač koji se predstavlja kao Hillbillyholiday. On je u januaru pokrenuo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << inicijativu za zabranu "Dejli mejla" na Vikipediji.

"To je sinonim za najgoru vrstu žute štampe. To je organ lažnih vesti. Samo zato što mnogo ljudi kupuje te novine, to ne znači da su pouzdan izvor za bilo šta, osim za sopstvene poglede", napisao je Slatersteven.

Vikipedija saopštila da je odluku o zabrani "Dejli mejla" donela jer taj tabloid "ne proverava činjenice, bavi se senzacionalizmom i izmišljanjem".

"Dejli mejl" se pominje u više hiljada članaka na Vikipediji, pa su uređivači pozvani da sve citate tog lista izbrišu i zamene odgovarajućim izvorima.

Vikipedija je prethodno zabranila i citiranje američkog tabloida "Nešenel enkvajerer", koji je ocenila kao jedan od "najekstremnijih tabloida".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.