Radnik Google: Žene ne nepreduju jer se biološki razlikuju

Izvor: N1 televizija, 07.Avg.2017, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnik Google: Žene ne nepreduju jer se biološki razlikuju

Softverski inženjer iz Googla uzburkao je javnost svojom tvrdnjom da je nedostatak žena na vrhu u IT sektoru posledica bioloških razlika između muškaraca i žena.

"Moramo prestati da pretpostavljamo da raskorak između iste zastupljenosti mužkaraca i žena u nekim poslovima podrazumeva seksizam“, napisao je inženjer u internom dokumentu koji je nakon objave doživeo niz kritika, prenosi BBC.

Kako tvrdi, primio je dosta poruka od drugih zaposlenih u Google-u koji >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << su mu zahvalili što je sa takvim stavom izašao u javnost.

Prema njegovom shvatanju, sposobnosti muškaraca i žena nisu iste zbog bioloških razlika i upravo one su razlog što nema jednake zastupljenosti žena u IT sektoru i na rukovodećim pozicijama.

Neimenovani autor kaže da žene generalno „preferiraju poslove u društvenim i umetničkim područjima“.

Potpredsednica Gugla (Google) zadužena za raznolikost Denijel Braun odbacila je navode internog memoranduma jednog zaposlenog u kom se tvrdi da žene ne napreduju u tehnološkim kompanijama zbog bioloških razlika.

Braun, koja je postala potpredsednica kompanije pre nekoliko nedelja, rekla je da je Gugl "nedvosmislen u verovanju da su raznolikost i inkluzija ključni za uspeh", navodi se u njenoj izjavi do koje je došao sajt Gizmodo.

Memorandum pod naslovom "Guglova ideološka gluva soba" počinje rečima da samo iskrena diskusija može rešiti problem manjka ravnopravnosti.

Izveštaj o raznolikosti koji je Google objavio u junu pokazuje da u kompaniji radi 69 odsto muškaraca.

U društvenim medijima, žene su kritikovale ovu belešku i stavove o sekzimu na radnom mestu uopšte, ukazujući da je na rukovodećim pozicijama 25 odsto žena a da ih u IT sektoru ima 20 odsto.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Radnik Gugla: Žene ne napreduju u nekim poslovima jer se biološki razlikuju

Izvor: Radio 021, 07.Avg.2017

Softverski inženjer iz Gugla uzburkao je javnost svojom tvrdnjom da je nedostatak žena na vrhu u IT sektoru posledica bioloških razlika između muškaraca i žena.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.