Putin: Rusija će zbog gasa preispitati odnose sa EU

Izvor: Blic, Beta, 23.Mar.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Rusija će zbog gasa preispitati odnose sa EU

Premijer Rusije Vladimir Putin upozorio je danas da će Rusija preispitati svoje odnose sa zemljama EU ako ne budu uzeti u obzir njeni interesi u energetskoj oblasti.

"Ako interesi Rusije budu ignorisani, mi ćemo biti prinuđeni da započnemo prespitivanje naših odnosa. Zaista ne bih želeo da do toga dođe", rekao je Putin na konferenciji za novinare u Sočiju, komentarišući pregovore u Briselu oko modernizacije ukrajinskog gasnog transportnog sistema.

Deklaraciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << usvojenu u Briselu između Ukrajine i EU o modernizavciji ukrajinskog gasnog transportnog sistema, on je ocenio kao "nepromišljenu i neprofesionalnu".

Putin je rekao da je besmisleno rešavati povećanje isporuka ruskog gasa kroz teritoriju Ukrajine bez osnovnog isporučioca - Rusije, jer je to "jednostavno neozbiljno".

"Ko se sa nama konsultovao da li možemo da transportujemo i u budućnosti takve količine gasa, da li ćemo to činiti ili ne. Ako je to samo mali tehnički kuršlus u dosta komplikovanom trouglu odnosa Rusija, Ukrajina, EU, nije strašno. A ako je to početak sistemskog ignorisanja interesa Rusije, to je veoma loše", rekao je Putin.

On je naveo da je Evropska komisija odbila da ujedinini napore sa Rusijom oko davanja sredstava Ukrajini.

"Predložili smo evropskim partnerima i razmatrali sa njima mogućnost ujedinjavanja napora, ali su nam odgovorili da Evropska komisija nema para za Ukrajinu. Da li to znači da neko želi da iskoristi ekonomsku krizu kako bi Ukrajini oduzeo gasni transportni sistem? Ako je tako, to je loš način da se reši problem", kazao je ruski premijer.

On je predložio da se ponovo razmotri pitanje stvaranja međunarodnog konzorcijuma, uz učešće ruskih, evropskih, i ukrajinskih kompanija, koji bi uzeli u arendu ukrajinski gasni transportni sistem, pri čemu Ukrajina ne bi izgubila pravo vlasništva na taj sistem.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zbog Ukrajine, Rusija će preispitati veze sa EU

Izvor: Capital.ba, 23.Mar.2009

MOSKVA,  Rusija će preispitati veze sa EU ukoliko budu ignorisani njeni interesi, nakon što je Ukrajina u Briselu predstavila novi plan o upravljanju ključnim gasovodom. 'Ukoliko interesi Rusije budu ignorisani, bićemo primorani da počnemo preispitivanje principa našeg odnosa', rekao je Putin...

Nastavak na Capital.ba...

Putin i Barozo različito o pomoći Ukrajini

Izvor: Mondo, 23.Mar.2009

Barozo: Rusija i Ukrajina će još dugi niz godina biti najveći energetski partneri Evropske unije. Putin: Preispitaćemo odnose sa zemljama EU ako ne budu uzeti u obzir i naši interesi.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.