Protesti se vratili na ulice Skoplja

Izvor: N1 televizija, 03.Maj.2016, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti se vratili na ulice Skoplja

Više hiljada Makedonaca nastavilo je u utorak veče proteste na ulicama Skoplja, koji su bili obustavljeni zbog uskršnjih praznika. Demonstranti zahtevaju ostavku makedonskog predsednika Đorđa Ivanova i odlaganje izbora zakazanih za 5. jun.

Protesti su, kao i tokom prethodnih nedjelja, započeli ispred sedišta Specijalnog javnog tužilaštva, gde su demonstranti izrazili podršku ovoj instituciji. Uz skandiranje "ostavka", "robija", "nema pravde, nema mira" kolona je prošla >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << pored sedišta Sobranja i uputila se ka Osnovnom sudu, gde su demonstranti iskazali svoj revolt korumpiranom sudstvu.

Osnovni sud u Skoplju odložio je u utorak ročište dvojici demonstranata koji su privedeni tokom protesta 12. aprila kada su građani upali u narodnu kancelariju predsednika Ivanova i demolirali je. Ročište je odloženo pošto je tužilaštvo zatražilo spajanje postupka sa još jednim predmetom, pri čemu je zatražena odšteta od 880.000 denara, odnosno oko 15.000 evra.

Pored protesta u Skoplju, građani su izašli na ulice i u Strumici i Tetovu. Proteste organizuje građanska inicijativa "Protestujem" koja okuplja više od 80 nevladinih organizacija. Oni od predsednika Ivanova traže da ukine odluku o aboliciji političara umešanih u aferu "prisluškivanje", njegovu neopozivu ostavku, uključivanje nezavisnih predstavnika u rešavanju krize i formiranje prelazne vlade kao i odlaganje prevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 5. jun.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.