Izvor: Danas, 27.Mar.2015, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prorok Muhamed u iranskom filmu

Alahjar - Jedna iranska filmska kompanija trenutno snima film "Muhamed, glasnik boga" na lokacijama u Alahjaru, gde se nalazi persijska replika Meke (vredna milione dolara), sa idejom da svetu prikaže lik čuvenog proroka, uprkos tradicionalnom tabuu koji se tome protivi.

Sam film, s jedne strane, privlači pažnju zbog grandioznosti i skupoće dostojne dela Sesila B. Demila, ali najskuplji film u iranskoj istoriji se već našao na udaru zato što će prikazati lik proroka Muhameda >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << dok je bio dete.

Oživljavanje priče iz Kurana je, izgleda, nemoguće bez toga. Reditelj Mađid Mađidi se pita: "Kako da predstavimo svog proroka? Mnogi svoje poruke svetu predstavljaju kroz kinematografiju i filmove".

U istoriji američke kinematografije filmovi koji imaju veze sa Biblijom često su bili veliki bioskopski hitovi - od dvadesetih godina prošlog veka pa do današnjih blokbastera kao što je "Noje" sa Raselom Krouom, ili Ridli Skotov "Egzodus: Bogovi i kraljevi".

Međutim, u islamu je prikazivanje lika proroka Muhameda zabranjeno. Napad u Parizu na magazin Šarli Ebdo, kada je ubijeno 12 osoba, bio je izazvan karikaturom proroka.

To je, doduše, obavezno za sunitsko viđenje religije, dok šiitski islam nema tih problema. U Iranu i nekim drugim zemljama gde ima šiita mogu se videti posteri, nakit, pa čak i privesci sa likom Muhamedovog nećaka Alija, preobraćenog šiita koji je viđen kao prorokov naslednik. Prema nekim navodima, pokojni ajatolah Ruholah Homeini, koji je predvodio Islamsku revoluciju 1979. i kasnije postao lider zemlje, imao je sliku sličnu mladom Muhamedu u svojoj sobi.

U novom filmu koji traje tri sata i 10 minuta priča se fokusira na Muhamedovo detinjstvo i nikada se ne prikazuje njegovo lice. Drugi su tu da ispričaju priču, a u pomoć je prizvan i čuveni sineasta Skot E. Anderson kako bi pomogao oko vizuelnih efekta (dobitnik Oskara) i italijanski reditelj fotografije Vitorio Storaro (trostruki dobitnik Oskara), kao i muzički producent Alah-Raka Rahman (dobio dva Oskara za "Milionera iz predgrađa").

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.