Pripreme volontera za buduće misiju na Marsu

Izvor: Blic, 24.Okt.2014, 08:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme volontera za buduće misiju na Marsu

Tri muškarca i tri žene biće osam meseci izolovani u jednoj kući na Havajima u okviru priprema budućih astronauta za zajednički život u svemiru tokom misija na Marsu.

- Budući astronauti još ne razumeju u potpunosti sve psihološke rizike i načine da ih izbegnu. Nasa neće pokrenuti misiju na Marsu dok se to ne reši -  izjavila je naučnica Kimberli Binsled sa Univerziteta na Havajima.

Američka svemirska agencija planira da prvu misiju s ljudskom posadom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na Mars pošalje pre 2030. godine. Ta misija bi trebalo da traje najmanje dve godine.

Volonteri, koji su već nedelju dana u izolaciji, imaju veoma male spavaće sobe u kojima stane krevet, jedna stolica i mali sto. Kuća ima 140 kvadratnih metara na dva nivoa.Nalazi se na 2.400 metara nadmorske visine na jednom havajskom vulkanu, a okolina podseća na Marsovo tlo.

Volonteri imaju pravo na osam minuta tuširanja nedeljno i mogu da izađu napolje samo u svemirskom skafanderu.

Oni moraju da četiri puta nedeljno izadju napolje gde imaju zadatak da sprovode naučna istraživanja kao na Marsu.

Budući astronauti su pažljivo izabrani. Pored visokoškolskog obrazovanja, moraju da budu potpuno zdravi i stabilnog psihološkog profila.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zbog čega na Havajima šetaju u skafanderima

Izvor: Mondo, 24.Okt.2014

Tri muškarca i tri žene biće osam meseci izolovani u jednoj kući na Havajima u okviru priprema budućih astronauta za zajednički život u svemiru tokom misija na Marsu...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock.."Budući astronauti još ne razumeju u potpunosti sve psihološke rizike i načine da ih...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.