Primatima preti izumiranje, kažu naučnici

Izvor: Blic, 19.Jan.2017, 01:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primatima preti izumiranje, kažu naučnici

Gorile, majmuni, lemuri i drugi primati su u opasnosti od izumiranja, a naučnici kažu da je posledica aktivnosti čoveka to što su njegovi najbliži živi rođaci u nevolji, upozorava nova međunarodna studija.

Oko 60 odsto od više od 500 vrsta primata je "sada pred istrebljenjem", a brojnost tri četvrtine vrsta primata opada prema studiji objavljenoj u sredu u časopisu "Science Advances".

Dok naučnici prate smanjivanje broja jedinki i grupa primata u šumama širom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sveta, ovo je prva opšta slika stanja. Rezultat je "uzbuna" veća nego što se mislilo, rekao je istraživač Pol Garber, sa Univerziteta u Ilinoisu.

- Perspektiva nije dobra - rekao je Garber koji se nedavno vratio iz džungle Brazila.

Smanjenje broja primata je objasnio ljudskim aktivnostima, uključujući lov, rudarstvo i traganje za naftom. Seča šuma, stočarstvo i zemljoradnja takođe uništavaju dragocena staništa u Africi, Aziji i Južnoj Americi.

Mnogi od problema primata su nedavni. Na primer, brojnost jedne vrsta gorila - Grauer, opala je sa 17.000 1995. na samo 3.800 sada, uglavnom zbog lova radi njihovog mesa i rudarstva, otkrila je studija.

Svega oko 14.000 sumatranskih orangutana je ostalo u svetu. Hajnanski gibon u Kini je spao na samo 25 jedinki, dok su 22 od 26 vrsta primata u Kini ugrožene, rekao je Garber.

Oko 94 odsto vrsta lemura u svetu je ugroženo, posebno na Madagaskaru koji je jedno od najteže pogođenih mesta za primate zbog gubitka staništa.

- Moramo da na to da gledamo (gubitak staništa) kao na signal. On nam nešto govori o našoj budućnosti - rekao je Garber.

- To je kritičan problem sveta - dodao je on.

Dok ima nade da će neke vrste biti zaštićene, mnoge će nestati narednih decenija, rekao je koautor studije Eduardo Fernandes-Djuk sa Univerziteta Jejl.

Stručnjak Univerziteta Emori za primate Frans de Val rekao je da je studija "veoma detaljna i pravovremena, a nažalost i tačna".

- Jasno je da brojnost primata ide u pogrešnom smeru - rekao je de Val.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.