Izvor: B92, 06.Jan.2010, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preživeo atomske napade, umro u 94.

Tokio -- Japanac Cutomu Jamaguci, jedini zvanično priznati preživeli oba napada atomskom bombom na kraju Drugog svetskog rata, preminuo je u 94. godini.

Jamaguči (94) je preminuo u ponedeljak, od raka stomaka, objavili su dnevni listovi Mainiči, Asahi i Jomiuri. Povodom smrti Jamgučija, gradonačelnik Nagasakija naveo je u poruci postavljenoj na veb sajtu grada da je otišao "dragocen pripovedač".

Jamaguči je 6. avgusta 1945. bio na poslovnom putu u Hirošimi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na koju je jedan američki bombarder B-29 bacio atomsku bombu. Zadobio je teške opekotine trupa i proveo je noć u gradu.

Potom se vratio u svoj rodni grad Nagasaki, udaljen 300 kilometara na jugozapad. Tri dana kasnije, 9. avgusta 1945, i Nagasaki je bio meta američkog napada atomskom bombom.

Jamaguči je bio jedina osoba kojoj je japanska vlada izdala zvaničnu potvrdu da je bio u oba grada kada je na njih bačena atomska bomba, iako su identifikovani i drugi koji su preživeli oba napada.

"Moja dvostruka izloženost radijaciji je sada zvaničan vladin rekord. Mogu da pričam mladima zastrašujuću priču o atomskim bombardovanjima čak i kada budem mrtav", izjavio je prošle godine Jamaguči.

Potvrda o tome da je neko preživeo atomski napad u Japanu pojedincu omogućuje nadoknadu, uključiv i mesečne isplate, zatim besplatne medicinske preglede i troškove sahrane.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preživeli oba atomska napada preminuo u 94. godini

Izvor: TV Avala, 06.Jan.2010

Japanac Cutomu Jamaguci, jedini zvanično priznati preživeli iz oba napada atomskom bombom na kraju Drugog svetskog rata, preminuo je u 94. godini, saopšteno je u Tokiju.

Nastavak na TV Avala...

Umro poslednji preživeli iz atomskih napada

Izvor: Radio 021, 06.Jan.2010

Japanac Cutomu Jamaguči, jedina osoba za koju je zvanično potvrđeno da je preživela atomske napade i na Hirošimu i na Nagasaki na kraju Drugog svetskog rata, umro je od raka želuca u 94. godini.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.