Predsednik Kipra spreman za mirovne pregovore

Izvor: Blic, 27.Maj.2016, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Kipra spreman za mirovne pregovore

Predsednik Kipra Nikos Anastasijadis izjavio je danas da je spreman da za nastavak mirovnih pregovora, što predstavlja mogućnost za ujedinjenje etnički podeljenog ostrva, navodi agencija AP.

Anastasijadis je u saopštenju izrazio zadovoljstvo jer su Ujedinjenje nacije navele da nema promene u politici priznanja jedino Vlade Republike Kipar koja je član UN, što mu je u telefonskom razgovoru potvrdio generalni sekretar te organizacije Ban Ki Mun.

Predsednik Kipra je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << otkazao današnji sastanak s liderom nepriznate "Turske Republike Severni Kipar" Mustafom Akindžijem, pošto je prisustvovao večeri šefova država tokom samita UN u Istanbulu. Kiparska vlada smatra da je sastankom Bana i Akindžija u turskom gradu "dodata so na ranu".

Akindži je prisustvo večeri u Istanbulu na poziv predsednika Turske, Redžepa Tajipa Erdogana. Vlada Kipra je za to okrivila UN zbog "lošeg rukovođenja" tim pitanjem jer je dala garancije da se Akindži neće pojaviti.

Vlada Kipra je saopšila da za sada nije dogovoren datum sledećeg sastanka Anastasijadisa i Akindžija.

Kipar je podeljen 1974. godine vojnom intervencijom Ankare, koja je na taj način sprečila, kako tvrdi, ujedinjenje Kipra i Grčke. Turska od tada drži 40.000 vojnika na ostrvu na koje je dovela i koloniste.

Kiparska vlada se snažno protivi bilo kakvom pokušaju da se sever tog ostrva izjadnači na diplomatskom osnovu jer smatra da je turska vlada na severu Kipra proizvod rata kojim je prekršeno medjunarodno pravo.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Predsednik Kipra spreman za mirovne pregovore

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Maj.2016

Predsednik Kipra Nikos Anastasijadis izjavio je danas da je spreman da za nastavak mirovnih pregovora, što predstavlja mogućnost za ujedinjenje etnički podeljenog ostrva, navodi agencija AP...Anastasijadis je u saopštenju izrazio zadovoljstvo jer su Ujedinjenje nacije navele da nema promene u politici...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.