Izvor: Blic, 16.Apr.2017, 00:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Kipra: Ključni momenat mirovnog procesa

Kipar se nalazi na kritičnoj tački mirovnog procesa čiji je cilj ponovno ujedinjenje ostrva, rekao je juče kiparski predsednik Nikos Anastasijadis dodavši da u pregovorima sa kiparskim Turcima i dalje postoje nesuglasice.

- Nalazimo se pred kritičnim i odlučujućim razvojem za budućnost naše domovine - rekao je Anastasijadis u televizijskom obraćanju povodom Uskrsa.

Anstasijadis i lider kiparskih Turaka Mustafa Akinči dogovorili su održavanje četiri nova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sastanka u okviru mirovnih pregovora, od kojih će prvi biti 20. aprila, prenosi AFP.

- Kako bismo postigli rešenje prihvatljivo za ljude moramo da uspostavimo uslove koji će nam omogućiti da živimo u dobro organizovanoj evropskoj državi bez disfunkcionalnosti ili otvorenih rana - rekao je on.

Kipar je podeljen od 1974. godine nakon turske invazije. Od tada je pokrenuto nekoliko mirovnih inicijativa koje su propale prvenstveno zbog pitanja teritorije i bezbednosti.

Analitičari smatraju da sadašnji mirovni proces kojim su razgovori obnovljeni u maju 2015. godine, predstavljaju najveću nadu za trajni mirovni dogovor.

Svaki mirovni sporazum treba da dobije potvrdu na referendumu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.