Postignut dogovor o novoj vladi, Papandreu odlazi s mesta premijera

Izvor: Blic, 06.Nov.2011, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut dogovor o novoj vladi, Papandreu odlazi s mesta premijera

Grčki premijer Jorgos Papandreu i lider opozicione Nove demokratije Antonis Samaras postigli su večeras dogovor o formiranju prelazne koalicione vlade, na čijem čelu se neće nalaziti Papandreu. Ukoliko sve bude po planu, nova grčka vlada položiće zakletvu tokom naredne nedelje.

"Današnji dan je bio istorijski za Grčku", rekao je portparol grčke vlade Ilijas Mosijalos pošto su premijer Jorgos Papandreu i lider opozicije Antonis Samaras postigli ranije večeras >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dogovor o formiranju prelazne koalicione vlade, preneo je Rojters.

Dogovor je postignut pošto su dvojica lidera večeras razgovarali sa predsednikom Karolosom Papuljasom u pokušaju da spreče produbljivanje političke krize u zemlji.

Grčka od maja 2010. preživljava zahvaljući paketu međunarodne pomoći od 110 milijardi evra. Ali zbog ozbiljnosti krize potreban joj je drugi paket pomoći, jer više ne može pod povoljnim kamatama da pozajmljuje novac na međunarodnom tržištu.

Papandreu i Samaras, lider opozicione Nove demokratije, sastaće se ponovo sutra kako bi dogovorili ko će voditi prelaznu vladu, nevedeno je u saopštenju kabineta Papuljasa, u kome nije precizirano koliko dugo će koaliciona vlada voditi državu.

Evropska unija je prethodno danas Grčkoj dala rok od 24 sata da obrazloži na koji način će formirati novu vladu koja bi primenila sporazum o drugom paketu evropske pomoći, koji je postignut 27. oktobra, preneo je Rojters.

Papandreu i njegovi politički protivnici su dogovor postigli uoči sastanka ministara finansija evrozone, koji je planiran za sutra u Briselu, kako bi pokazali da je Grčka ozbiljna u nameri da preduzme korake neophodne da zemlja izbegne bankrot.

Kriza u Grčkoj je naglo zaoštrena kada je Papandreu 31. oktobra saopštio da želi da se o poslednjem dogovorenom paketu pomoći sa EU, koji je postignut četiri dana ranije, građani izjasne na referendumu.

To je izazvalo negodovanje u zemljama evrozone i kolebanja na finansijskim tržištima, a lideri Francuske i Nemačke u sredu poručili da bi građani, ukoliko bude bilo referenduma, mogli samo da se izjašnjavaju o tome da li će zemlja ostati u evrozoni ili ne.

Oni su na sastanku u Kanu, kome je prisustvovao i Papandreu, kazali da Grčka neće dobiti osam milijardi evra pomoći iz paketa vrednog 100 milijardi evra sve dok neizvesnost u zemlji ne bude okončana.

Papandreu je plan za održavanje referenduma povukao u utorak, pošto je Samaras nagovestio da će njegova Nova demokratija podržati sporazum, koji je dogovoren posle maratonskih pregovora 27. oktobra.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Postignut dogovor, Papandreu odlazi

Izvor: Mondo, 06.Nov.2011

Grčki premijer Jorgos Papandreu i lider opozicije Antonis Samaras postigli su večeras dogovor o formiranju prelazne koalicione vlade, na čijem čelu se neće nalaziti Papandreu.

Nastavak na Mondo...

Dogovorena vlada bez Papandreua , napisano: 06.Nov.2011, 21:43h , ažurirano: 06.Nov.2011, 22:58h

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Nov.2011

Grčki premijer Jorgos Papandreu i lider najveće opozicione stranke Antonis Samaras postigli su večeras dogovor o novoj vladi. Aktuelni premijer Papandreu neće biti na čelu te vlade, saopštila je kancelarija predsednika Grčke.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Dogovorena prelazna vlada bez Papandreua

Izvor: Vesti-online.com, 07.Nov.2011, 00:45

Grčki premijer Jorgos Papandreu i lider najveće opozicione stranke Antonis Samaras postigli su dogovor o novoj vladi, saopštila je kancelarija predsednika Grčke koji je organizovao sastanak...Iz kancelarije predsednika Karolosa Papuljasa posle sastanka koji je trajao oko 90 minutra, saopšteno je...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.