Poljski nacionalisti traže proterivanje Olivera Frljića

Izvor: RTS, 22.Feb.2017, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljski nacionalisti traže proterivanje Olivera Frljića

Hrvatskom reditelju Oliveru Frljiću preti proterivanje iz Poljske zbog pozorišne predstave "Izopštenje" igrane u "Teatru povšehnom" u Varšavi, ispred kojeg su demonstrirali radikalni ultrakatolički nacionalisti, a teatru, Frljiću i glumcima preti i krivično gonjenje zbog uvrede verskih osećanja i nacionalnog dostojanstva Poljaka.
Hrvatski reditelj, čije predstave su i ranije izazivale kontroverze >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Poljskoj, predstavu "Izopštenje" je osmislio na osnovu tekstova poljskog slikara i pesnika iz druge polovine 19. veka Stanjislava Vispjanjskog.

"Teatar povšehni" postavio je predstavu kao pokušaj da proveri koliko je uopšte moguće u Poljskoj sada, nakon dolaska konzervativne stranke Pravo i Pravda na vlast 2015. godine, osporiti neraskidivo jedinstvo crkve i države i pružiti otpor tome da odluke klera i Poljske katoličke crkve rukovode odlukama svetovnih institucija i upliću se u živote pojedinaca.
Od premijere ove subote ne jenjavaju napadi na "Teatar povšehni" i na Frljića, pre svega zbog scena oralnog seksa lutke voljenog poljskog pape, pokojnog Jovana Pavla II sa tablicom "zaštitnik pedofila", i glumice, kao i satirične replike da li pokrenuti prikupljanje novca za ubistvo lidera poljskih vladajućih konzervativaca Jaroslava Kačinjskog.
"To nije teatar, to je javna kuća", "To nije umetnost, to je kloaka", poruke su sa transparenata oko 100 aktivista ultrakatoličke radikalne Svepoljske omladine koji su bučno ispred "Teatra povšehnog" zahtevali zabranu predstave i doživotno proterivanje Frljića iz Poljske.
"Večeras je ovde morala da bude policija i spreči predstavu da ne dozvoli svetogrđe i ruganje verskim i nacionalnim simbolima. Očekujemo da će Poljska deportovati režisera koji nije Poljak i zabraniti mu ulazak u Poljsku", naglasio je lider Svepoljske omladine, inače poslanik parlamenta Robert Vinicki.
Katolički Institut "Ordo iuris" prijavio je predstavu Savetu Evrope da izaziva političku mržnju, pošto su se pojavile lažne vesti da se zaista prikuplja novac za ubistvo najmoćnijeg političara u Poljskoj Jaroslava Kačinjskog.
Institut je pozvao Poljake da masovno podnose krivične prijave i tuže "Teatar povšehni", režisera i ansambl za vređanje verskih osećanja za šta im u Poljskoj preti zatvor, a "Ordo iuris" će besplatno obezbediti advokate i platiti sudske troškove.
"Ta predstava je silovanje kulture i ne bi smela da bude finansirana javnim novcem", poručila je portparolka vladajuće stranke Pravo i Pravda Beata Mazurek.
Episkopat moćne Poljske katoličke crkve takođe je protestovao, pre svega zbog skrnavljenja krsta i raspeća kao glavnih hrišćanskih simbola, ali umesto krivičnih prijava pozvao je Poljake na molitvu za spas duše reditelja i glumaca.
"Predstava se osim simbolima ruga i liku pape Jovana Pavla II, što je za Poljake posebno bolno. Ne sme se dozvoliti poziv na uništavanje ljudskog života. Takođe, ne sme se dozvoliti skrnavljenje državnih zastava, u ovom slučaju zastave Vatikana", saopštio je portparol Konferencije Episkopata Poljske katoličke crkve Pavel Ritel Andrijanjik.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Oliveru Frljiću preti proterivanje iz Poljske

Izvor: N1 televizija, 22.Feb.2017

Hrvatskom reditelju Oliveru Frljiću preti proterivanje iz Poljske zbog pozorišne predstave "Izopštenje" igrane u Teatru povšehnom u Varšavi, ispred kojeg su sinoć demonstrirali radikalni ultrakatolički nacionalisti, a teatru, Frljiću i glumcima preti i krivično gonjenje zbog uvrede verskih osećanja...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.