Policija u Istanbulu rasterala demonstrante

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Nov.2015, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Policija u Istanbulu rasterala demonstrante

Turska policija u Istanbulu rasterala je večeras suzavcem demonstrante okupljene posle vesti o ubistvu istaknutog turskog advokata i borca za ljudska prava Tahira Elčija, koji je optužen za podržavanje kurdskih pobunjenika.

Elči je ubijen danas na jugoistoku Turske u napadu u kojem je ubijen i jedan policajac, saopštili su turski zvaničnici.

Nekoliko stotina ljudi spontano se okupilo u Istanbulu protestujući zbog smrti advokata skandirajući "Tahir Elči je besmrtan" >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i "Država treba da odgovara za to ubistvo".

Policija je rasterala skup vodenim topovima i suzavcem.

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da još nisu poznate tačne okolnosti smrti advokata navodeći da je Elči bio možda "namerna meta napada" ili je "slučalno uhvaćen u unaksrnoj vatri".

Drugi protestni skupovi zakazani su u Ankari i Izmiru.

Elči (49) je bio na čelu udruženja advokata u Dijarbakiru, gradu s većinskim kurdskim stanovništvom.

On je prošlog meseca bio pritvoren i saslušan pošto je uživo na televiziji rekao da Kurdska radnička partija (PKK) nije teroristička organizacija kako tvrdi zvanična Ankara. Ubrzo posle toga je optužen za terorističku propagandu zbog čega mu je pretilo preko sedam godina zatvora.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.