Peking planira da znatno smanji potrošnju uglja

Izvor: Blic, 06.Mar.2015, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peking planira da znatno smanji potrošnju uglja

Kineska vlada donela je danas Akcioni plan za smanjenje potrošnje uglja i povećanje energetske efikasnosti u okviru napora da smanji zagađenje vazduha.

Planom Ministarstva industrije i informacionih tehnologija, predviđeno je da najveći svetski potrošač smanji potrošnju uglja za 80 miliona tona do 2017. godine i više od 160 miliona tona do 2020. godine.

Kina godišnje troši oko 3,7 milijardi tona, čime podmiruje 66 odsto energetskih potreba.

Ocenjeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je da je ugalj glavni uzročnik smoga u vrlo prometnim gradovima, kao što su Peking i Šangaj, ali i značajan izvor klimatskih zagrevanja zbog efekta staklene bašte. Ciljevi Kine su da smanji emisiju prašine za 500.000 tona i sumpor dioksida za 600.000 tona.

Kina pokušava da uspostavi balans između zaštite okoline i ekonomije u restrukturiranju, koja se pretežno zasniva na energetski intezivnim granama, kao što je proizvodnja čelika.

Premijer Li Kećijang rekao je na godišnjoj sednici parlamenta da vlada planira da ove godine smanji energetsku potrošnju za 3,1 odsto po jedinici rasta BDP-a, u poređenju sa smanjenjem od 4,8 odsto u 2013. godini.

Li smatra da je borba protiv zagađenja prioritet i da povećanje potrošnje uglja treba svesti na nulu, u ključnim oblastima zemlje.

Do 2020. godine, emisija prašine mogla bi da bude smanjena za milion tona i sumpor dioksida za 1,2 miliona. Kina planira da ubrza odbacivanje zastarelih tehnologija i uvede nove, kao i standarde za povećanje energetske efiksanosti u obalstima gde se najviše koristi ugalj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.