Pegida sutra ponovo održava miting nakon pauze zbog pretnji

Izvor: Blic, 25.Jan.2015, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pegida sutra ponovo održava miting nakon pauze zbog pretnji

Grupa Pegida koja je redovno svake sedmice održavala antiislamističke proteste u istočnom nemačkom gradu Drezdenu održaće sutra ponovo marš, pošto je prethodni otkazala zbog terorističkih pretnji.

Luc Bahman, koosnivač grupe PEGIDA, ili "Evropljani patriote protiv islamizacije Zapada", u jednoj poruci na internetu označen je kao potencijalna meta, te su drezdenske vlasti kao odgovor prošlog ponedeljka zabranile sve proteste iz bezbednosnih razloga.

Nedugo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posle toga on je podneo ostavku, pošto su nemački mediji objavili poruku na Fejsbuku u kojoj je izbeglice nazvao "prljavima" i pozirao kao nacistički vodja Adolf Hitler.

Pegida, osnovana u oktobru 2014, tvrdi da nije rasistička, niti ksenofobna grupa. U njenom manifestu u 19 tačaka navodi se da se taj pokret protivi ekstremizmu i poziva na zaštitu nemačke judejsko-hrišćanske kulture.

Oko 1.000 pripadnika Pegide sinoć su se sukobili sa 600 kontramitingaša u susednom gradu Erfurtu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.