Izvor: B92, 27.Sep.2010, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pariz ne tuži Žaka Širaka

Pariz -- Gradski savet Pariza je izglasao da se povuče tužba protiv bivšeg gradonačelnika Žaka Širaka za zloupotrebu položaja "prvog čoveka" francuskog glavnog grada.

Za povlačenje tužbe je glasalo 147 poslanika, 13 je bilo protiv, a jedan uzdržan.

Odluka o povlačenju tužbe je doneta pošto su se Širak i njegova Unija za narodni pokret složili da obeštete Gradski savet Pariza sa oko 2,2 miliona evra za gubitke nastale otvaranjem fiktivnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnih mesta i isplatu zarada koje su, zapravo, odlazile ljudima iz stranke.

Širak je sam ponudio da plati 550.000 evra.

Pariske gradske vlasti terete Širaka da je od 1977. do 1995, kada je bio gradonačelnik Pariza, otvorio 21 fiktivno radno mesto i isplaćivao "zarade" svojim partijskim kadrovima. On je, međutim, tvrdio da "nije radio ništa nezakonito".

Odluka gradskih vlasti Pariza nije zaustavila sudski proces protiv Širaka. On i dalje može da bude izveden pred sud, jer je francusko tužilaštvio pokrenulo postupak 2007, kada je otišao s funkcije predsednika države.

Današnje glasanje i odluka pariskih gradskih vlasti, ipak, otklanjaju glavnu tačku optužnice.

Pariski sud će 1. oktobra odlučiti o datumu suđenja - najverovatnije u novembru ili u februaru, po procesu koji je pokrenulo francusko tužilaštvo, navela je agencija AP.

Ukoliko dođe do suđenja, 78-godišnji Širak će biti prvi bivši predsednik Francuske koji je odgovarao pred sudom, a preti mu zatvor do 10 godina i novčana kazna od najmanje 150.000 evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nagodba Pariza i Žaka Širaka

Izvor: SrbijaNet.rs, 27.Sep.2010

Gradski savet Pariza je danas izglasao da se povuče tužba protiv bivšeg socijalističkog gradonačelnika Žaka Širaka za zloupotrebu položaja "prvog čoveka" francuskog glavnog grada. Za povlačenje tužbe je glasalo 147 poslanika, 13 je bilo protiv, a jedan uzdržan, javile su agencije.

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Pariz povukao tužbu

Izvor: S media, 27.Sep.2010

Grad Pariz povukao je danas tužbu protiv Žaka Širaka nakon nagodbe sa bivšim predsednikom Francuske i njegovom strankom da vlastima Pariza bude isplaćeno 2,2 miliona evra za gubitke koje je grad pretrpeo u vreme kada je Širak bio gradonačelnik...Prema dogovoru o odšteti, Žak Sirak će gradu...

Nastavak na S media...

Povučena tužba protiv Širaka

Izvor: Capital.ba, 28.Sep.2010, 10:02

PARIZ, Gradski savjet Pariza je juče izglasao da se povuče tužba protiv bivšeg socijalističkog gradonačelnika Žaka Širaka za zloupotrebu položaja 'prvog čovjeka' francuskog glavnog grada. Za povlačenje tužbe je glasalo 147 poslanika, 13 je bilo protiv, a jedan uzdržan, javile su agencije. Odluka...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.