Papa bio na Lezbosu, odveo 12 migranata u Vatikan!

Izvor: Mondo, 16.Apr.2016, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa bio na Lezbosu, odveo 12 migranata u Vatikan!

Papa Franja koji je danas doputovao na grčko ostrvo Lezbos ponudio je da povede 10 izbeglica sa sobom u Italiju, objavila je grčka državna televizija ERT ne navodeći izvor.

 Reč je o osam Sirijaca i dva Avganistanca, tvrdi ERT i dodaje da ovo poslednje ima veliku simboliku u trenutku kad je Evropa prestala da automatski smatra Avganistance izbeglicama i ne uvrštava ih u narode čije se molbe za azil odobravaju.

Na pitanje AP o tome, portparol Vatikana Federiko >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Lombardi je rekao da "nema šta da kaže u ovom trenutku".

Upitan da li će kasnije imati informaciju, Lombardi je rekao: "Svaki trenutak ima svoj značaj".

Foto: Filippo Monteforte/Pool Photo via AP

Papa i vaseljenski patrijarh Vartolomej podelili su ručak sa tri izbegličke porodice u kampu na Lezbosu.

Kako prenosi ANA, oni su jeli pirinač i povrće, masline, hleb i alvu.

Papa je potom zajedno sa verskim liderima održao u luci molitvu u sećanje na stotine ljudi svih starosnih dobi koji su se utopili u Egejskom moru pokušavajući da doju do Evrope.

"Svi smo mi migranti. Priznajmo to zajedno, kao jedna porodica, svi smo migranti", rekao je on, prenosi AFP.

Papa je rekao da svetu trebaju mostovi, ne barijere i zidovi.

"Barijere stvaraju podele umesto promovisanja pravog napretka, a podele pre ili kasnije vode do konfrontacija", naveo je on.

"Niste sami... ne gubite nadu", rekao je papa dok je obilazio izbeglice zajedno sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem Prvim i arhiepiskomom atinskim Jeronimosom.

Papa je više puta govorio u prilog izbeglicama, apelujući na crkve širom Evrope da prihvate migrantske porodice.

Foto: AP Photo/Gregorio Borgia

Uoči posete Lezbosu, papa je rekao da tamo putuje da bi pokazao solidarnost sa migrantima i grčkim narodom.

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio jda poseta pape Franje ostrvu Lezbos, gde se nalazi više hiljada izbeglica, predstavlja istorijski događaj i važna prilika da se istakne potreba pronalaženja legalne izbegličke rute ka Evropi.

Cipras je tom prilikom rekao da je ponosan na građane Grčke koji su prihvatio izbeglice i druge migrante u trenutku kada se i sami suočavaju sa teškim merama štednje koje su zemlji nametnuli međunarodni kreditori, prenosi AP.

"Ponosan sam na to, naročito dok neki naši partneri - čak i u ime hrišćanske Evrope - podižu zidove i ograde da spreče nezaštićene ljude od potrage za boljim životom. Zbog toga mislim da je Vaša poseta istorijska i značajna", rekao je Cipras papi Franji.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Papa izbeglicama: Niste sami

Izvor: B92, 16.Apr.2016

Lezbos -- Papa Franja obišao je izbeglice u prihvatnom centru Morina na grčkom ostrvu Lezbos i tom prilikom im poručio da nisu sami..Papa je pozvao svet da pokaže zajedničku humanost u izbegličkoj krizi..."Niste sami.. ne gubite nadu", rekao je papa dok je obilazio izbeglice zajedno sa Vaseljenskim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.