Papa Franja u poseti Ekvadoru

Izvor: VOA, 06.Jul.2015, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa Franja u poseti Ekvadoru

Papa Franja, prvi poglavar rimokatoličke crkve iz Južne Amerike, doputovao je u Ekvador, prvo odredište njegove osmodnevne turneje, po tom regionu, tokom koje će posetiti još Boliviju i Paragvaj.

78-godišnjeg pontifika su na aerodromu u prestonici Kito, dočeli ekvadorski  predsednik Rafael Korea i visoki crkveni zvaničnici.

Hiljade vernika okupilo se da pozdravi verskog poglavara, duž put koji vodi od aerodrome do papine rezidencije.

Na papinom itinereru >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << je poseta Boliviji tokom koje planira da se sastane sa predsednikom Evom Moralesom, ali i ode u jedan od najopasnijih zatvora na svetu, Palmasola, gde su prilikom jednog sukoba među zatvorenicima 2013. poginule desetine ljudi.

Tokom posete Paragvaju papa će se sastati sa predsednikom Orasiom Kartesom i posetiće jedno od najsiromašnijih naselja u prestonici  Asunsion.

Na polasku iz Rima pontifik je rekao da želi donese poruku nade vernicima tri zemlje koje će posetiti, posebno deci u nevolji, starima, bolesnima, zatvorenicima, siromašnima, onima koji su žrtve kulture odbacivanja.

Rimokatolička crkava ima oko milijardu i 200  miliona sledbenika, od kojih je veliki broj u južnoj Americi, a Ekvador, Bolivija i Paragvaj su tri najsiromašnije zemlje na kontinentu.

U program turneje papa nije uvrstio svoju rodnu Argentinu, da mu, kako se veruje, se ne bi prebacili mešanje u ovogodišnje predsedničke izbore u toj zemlji.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.