Palestinci podnose zahtev za članstvo u UN 20. septembra

Izvor: Blic, 13.Avg.2011, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palestinci podnose zahtev za članstvo u UN 20. septembra

NJUJORK - Palestinci će generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki Munu podneti zahtev za članstvo u UN 20. septembra, izjavio je danas palestinski ministar spoljnih poslova Rijad el-Malki.

"Palestinski predsednik Mahmud Abas će lično podneti zahtev generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu na otvaranju 66. godišnjeg zasedanja Generalne skupštine", rekao je Malki agenciji Frans pres.

Abas će, kako je rekao Malki, insistirati na "takvoj istorijskoj inicijativi", a >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ban će, po njegovim rečima, predstaviti zahtev Savetu bezbednosti UN.

Palestinske vlasti su, prema njegovim rečima, odabrale septembar za podnošenje kandidature jer će Liban, koji tog meseca predsedava Savetu bezbednosti UN, biti u snažnijoj poziciji da podrži kandidaturu.

"Liban će preuzeti predsedavanje Savetu bezbednosti u septembru i to će nam pomoći, jer predsedavajući Savetu ima posebne prerogative, što je ključno", objasnio je on.

Posle neuspeha direktnih pregovora sa Izraelom u septembru prošle godine, Palestinci su se u svojoj diplomatskoj strategiji opredelili da od UN zatraže priznavanje države, u okviru granica koje su postojale pre šestodnevnog rata 1967. godine. Izrael se čvrsto protivi takvom potezu.

Povezane vesti: Abas: Članstvo UN ne utiče na volju za pregovore Abas za prijem Palestine kao države u UN Palestina će zatražiti status članice UN u septembru

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Palestinci podnose zahtjev za članstvo u UN 20. septembra

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Avg.2011

NJUJORK - Palestinci će generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-Munu podneti zahtev za članstvo u UN 20. septembra, izjavio je danas palestinski ministar spoljnih poslova Rijad el-Malki.

Nastavak na Nezavisne Novine...

PALESTINA U SEPTEMBRU PODNOSI ZAHTEV ZA PRIJEM U UN

Izvor: Kurir, 13.Avg.2011

RAMALA - Palestinski predsednik Mahmud Abas u septembru će podneti zahtev za punopravno članstvo države Palestine u Ujedinjnim nacijama, uprkos protivljenju SAD i Izraela...Predsednik Palestinske vlasti 20. septembra, na dan kada počinje zasedanje Generalne skupštine UN, podneće zahtev neposredno...

Nastavak na Kurir...

NS: Dogovor ispod žita

Izvor: RTS, 14.Avg.2011, 16:12

Problema na severu Kosova i Metohije ne bi bilo da se vlast u Srbiji pridržavala rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ocenio lider Nove Srbije Velimir Ilić. Ovo je dogovor vlasti sa UN i EU da se ispod žita neke stvari urade, rekao Ilić. ..Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.