Pakistan: Talibani nastavili napade, najmanje 10 poginulih

Izvor: Blic, 28.Maj.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pakistan: Talibani nastavili napade, najmanje 10 poginulih

Najmanje deset osoba je poginulo, a stotinak ranjeno u dva odvojena napada u Pešavaru. Do napada je došlo samo sat vremena nakon što su pakistanski talibani preuzeli odgovornost za jučerašnji napad u Lahoru, u kome je poginulo najmanje 24, a ranjeno više od 250 osoba. S druge strane, pakistanka vlada objavila je imena više od 20 vođa talibana i ponudila novčane nagrade za informacije koje bi dovele do njihovog hapšenja.



Vođa talibana u plemenskim regionima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Orakzai i Kiber Hakimulah Mehsud rekao je, u telefonskoj izjavi za BBC, da je napad u Lahoru odgovor pobunjenika na ofanzivu pakistanske vojske u dolini Svat. On je ujedno i najavio nove napade i porast nasilja u toj oblasti, pošto su vladine snage, kako je naveo, ubile "mnoge nevine ljude".

"Pripremali smo napad od prvog dana ofanzive vladinih snaga", naglasio je Mehsud.

On je obećao dalje napade na "vladine mete" u Lahoru, Islamabadu, Ravalpindiju i Multanu i pozvao čelnike tih gradova da na vreme evakuišu stanovništvo.

S druge strane, pakistanski zvaničnici tvrde da je vojska izdejstvovala dalekosežne pobede i da je, u skladu sa tim, napredovala u borbi protiv pobunjeničkih grupa u dolini Svat. Prema njihovim informacijama, ubijeno je više od 1.000 militanata u poslednjih mesec dana, a vojska je osvojila oko 70 odsto teritorije glavnog grada te oblasti Mingore.

Pored vojne ofanzive, pakistanska vlada je u današnjim izdanjima vodećih dnevnih listova zakupila prostor i javno imenovala više od 20 vođa talibana, od kojih su 18-orica njih imala sliku, i ponudila novčane nagrade za informacije koje bi dovele do njihovog hapšenja. Za vođu talibana Maulana Fazlulaha određena je premija od 62.000 dolara, prenosi Sky news.

Samo sat vremena nakon što su talibani preuzeli odgovornost za napad u Lahoru, došlo je do dve eksplozije u Pešavaru, u kojima je stradalo najmanje 10 osoba. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za ove napade, saznaje BBC.

U prvoj eksploziji, koja se dogodila nedaleko od prometne pijace u Pešavaru, poginulo je sedam, a ranjeno najmanje 70 osoba. Nedugo potom odjeknula je i druga eksplozija i to kod vojnog punkta na periferiji grada.

Vojna ofanziva u dolini Svat prouzrokovala je egzodus 2,4 miliona ljudi, koji su uglavnom prepušteni sebi, a veruje se da je u oblasti zahvaćenoj sukobima ostalo još oko 200.000 civila, saopštile su lokalne vlasti. Zabrinjavajući nedostatak hrane, vode i medicinske opreme prouzrokovao je veliku humanitarnu krizu za stanovništvo koje se našlo usred zone sukoba u dolini Svat, navela je organizacija Hjuman rajts voč.

"Narod zarobljen u zoni sukoba u dolini Svat suočiće se sa humanitarnom katastrofom, ukoliko pakistanska vojska odmah ne ukine policijski čas koji je konstantno na snazi u poslednjih nedelju dana", upozorio je direktor Hjuman rajt voča za Aziju Bred Adams.

"Kada policijski čas bude ukinut doći će do jurnjave ljudi u želji da napuste zonu sukoba", upozorava potparol Visokog komesarijata UN za izbeglice Ron Redmond.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Talibani odgovorni za napad na Lahor

Izvor: RTS, 28.Maj.2009

Najmanje četiri osobe poginule, a oko 100 ranjeno u dva bombaška napada na pijaci u Pešavaru, na severozapadu Pakistana. Odgovornost za ovaj, kao i za jučerašnji napad na Lahor, u kojem je poginulo 24, a ranjeno 300 ljudi, preuzeli pakistanski talibani...Najmanje četiri osobe su poginule, a oko...

Nastavak na RTS...

Novi napadi talibana u znak odmazde

Izvor: RTS, 28.Maj.2009

Najmanje četiri osobe poginule, a oko 100 ranjeno u dva bombaška napada na pijaci u Pešavaru, na severozapadu Pakistana. Odgovornost za ovaj, kao i za jučerašnji napad na Lahor, u kojem je poginulo 24, a ranjeno 300 ljudi, preuzeli pakistanski talibani...Najmanje četiri osobe su poginule, a oko...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.