Izvor: Blic, 27.Maj.2016, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROTESTI U IRAKU Demonstranti ponovo pokušavaju da stignu do Zelene zone, policija koristila suzavac (VIDEO)

Iračke bezbednosne snage ispalile su danas suzavac u nastojanju da spreče više hiljada demonstranata koji su u centru Bagdada pokušali da se probiju ka Zelenoj zoni, u kojoj se nalaze vladine zgrade, parlament i ambasade.

Iraq forces fire tear gas as thousands protest in Baghdad https://t.co/vRkast8jN1 pic.twitter.com/WEeBSpdCeq

Premijer Hajder al-Abadi pozvao je demonstrante da ostanu kod kuće, a bezbednosne snage su razmeštene tako da blokiraju put do ove zone, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali okupljeni nisu odustali, prenosi AFP.

#Baghdad: Gov. Blocks most of the roads in the central of the capital.People struggle to move around #Iraq pic.twitter.com/rztyC4XS8S

Demonstranti su uspeli da prođu pored bezbednosnih snaga na trgu Tahrir, probili barijeru od bodljikave žice i pokušali da sruše ploče teškog betonskog zida koji sprečava pristup mostu Džumhurija koji vodi ka Zelenoj zoni.

This time protesters came prepared 4 tear gas but failed to reach #Baghdad Green Zone https://t.co/rJTMSxafc9 @AFP pic.twitter.com/VFDr1D2VYJ

Među demonstrantima su i pristalice šiitskog muslimanskog verskog vođe Moktade al Sadra i ljudi iz drugih grupa koji su nezadovoljni zbog neuspeha vlade u donošenju reformi u pogledu borbe protiv korupcije i u obezbeđivanju bezbednijih uslova za život Iračanima.

Footage: Few protesters attempt to remove the concrete walls as security forces watch. #Baghdad pic.twitter.com/DEs4YHLGOl

Protesti u Bagdadu održavaju se skoro svakog petka već nedeljama, a demonstranti traže novu tehnokratsku vladu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.