PAKAO U KABULU: Pacijenti goreli u krevetima posle bombardovanja bolnice!

Izvor: Kurir, 05.Okt.2015, 07:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAKAO U KABULU: Pacijenti goreli u krevetima posle bombardovanja bolnice!

Ispovest ljudi koji su preživeli bombardovanje u Kunduzu.

KABUL - Čuo sam avione kako kruže i kad su bombe počele da padaju, zaledio sam se od šoka, nisam mogao da se pomerim. Onda sam video okrvavljene kolege i pacijente kako gore u svojim krevetima - priča Lajoš Zoltan Ječ, medicinski tehničar u bolnici u Kunduzu koju su bombardovali Amerikanci.

- Bilo je zastrašujuće. Pre pada prve bombe spavao sam u sobi. Oko dva sata probudila me je prva eksplozija. Navikao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sam na njihov zvuk poslednjih nedelja, ali ova je bila drugačija. Bila je preblizu. A onda su se začule nove eksplozije i sve se treslo - ispričao je Ječ.

On je dodao da je, posle prvobitnog šoka, čuo kako ga kolega doziva.

- Kolega iz urgentnog centra bio je prekriven krvlju. Zvao me je u pomoć, ali nisam imao dovoljno morfijuma da mu dam. Uradio sam ono što sam mogao dok sam gledao kako bolnica nestaje pred mojim očima - ispričao je Zoltan, medicinski brat pri organizaciji Lekari bez granica.

Kad je bombardovanje prestalo, nekolicina preživelih izašla je iz skloništa i krenula u potragu za preživelima.

- Pokušali smo da uđemo u zapaljene objekte. Ne mogu ni da opišem šta je bilo unutra. Na intenzivnoj nezi, šest pacijenata je gorelo u svojim krevetima - priseća se Zoltan.

Lekari bez granica saopštili su juče da su se povukli iz bolnice u Kunduzu, u kojoj je poginulo 19 ljudi, od čega 12 medicinara, i ranjeno njih 37.

Američka vojska saopštila da je „možda ciljanje talibana gradu izazvalo kolateralnu štetu“, pa je predsednik SAD Barak Obama izrazio najdublje saučešće i naveo da će konačnu odluku o svemu tome doneti posle istrage.

Autor: E.K.,Foto: AP

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.