Ostalo im od Agrokomerca: Jedna voćka hrani čitavu krajinu

Izvor: Press, 24.Okt.2016, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostalo im od Agrokomerca: Jedna voćka hrani čitavu krajinu

Šume kestenova u cazinskoj krajini prostiru se na više od 6.000 hektara, što je svojevrstan evropski rekord.
Najmanje 20.000 porodica u Cazinu, Velikoj Kladuši i Bužimu vezuje egzistenciju za jednu veoma zdravu namirnicu.
Šume kestenova, kako prenosi Al Džazira u cazinskoj krajini prostiru se na više od6.000 hektara, što je svojevrstan evropski rekord. 

Prema rečima >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Arifa Rošića, zaposlenog u u lokalnoj Agrozadruzi najmanje 20.000 porodica živo od kestena. 

"Kada je Agrokomerc radio, na desetine je gotovih proizvoda od kestena izlazilo sa njegovih proizvodnih traka. Otkupljivano je sve prikupljeno i ovaj je slasni jesenji delikates plasiran širom Evrope. Danas se uglavnom samo otkupljuje, jer je prestankom rada Agrokomerca stala i proizvodnja gotovih proizvoda, pa se kesten plasira samo kao sirov proizvod. Otkupi se od stanovnika do 10.000 tona i sa evropskog tržišta prihoduje oko pet miliona konvertabilnih maraka (2,5 miliona evra). Ali, bilo bi mnogo isplativije da imamo proizvodnju...", priča Rošić.

Mnogi se u Krajini danas sa setom vraćaju vremenu kada je u velikokladuškomAgrokomercu radila fabrika za preradu kestena, koja je bila jedina u bivšoj državi, Jugoslaviji.

Prerađivala je godišnje i do 5.000 tona kestena prikupljenog u krajiškim šumama. Otud danas pokušaji da se ponovo pokrenu ti proizvodni kapaciteti.

U Cazinskoj krajini se i ove jeseni kestenima raduju. Od najmađih do najstarijih. Ne samo što su dobili priliku za zaradu, već i povod za druženja u prirodi, obiteljska, ali i prijateljska.

Znaju to i brojni Krajišnici i njihovi gosti iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, koji su pohodili subotnju "Kestenijadu" - Festival kestena, koju 16. godinu zaredom organiziraju u Pećigradu, mjestu između Cazina i Velike Kladuše. Oživljavajući tradiciju kestena, čuvaju se i uspomene na narodne običaje i otima od zaborava tradicija Cazinske krajine.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.