Orlean slavi 600 godina od rođenja Jovanke Orleanke

Izvor: Blic, 02.Maj.2012, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orlean slavi 600 godina od rođenja Jovanke Orleanke

Obično miran grad Orelan, ovih dana prepun je aktivnosti povodom dvonedeljne proslave 600 godina od rođenja jedne od najpoznatijih Francuskinja svih vremena - Jovanke Orleanke. Kako prenosi AP, reka Loara juče je bila prepuna brodova ispunjenih lokalcima koji su bili odeveni u srednjevekovnu odeću i koji su ponovo izveli čuveni ulazak u grad Jovanke Orelanke 1429. godine. Obeležavanje godišnjice rođenja Jovanke Orleanke u Orleanu

Tada je Orlean oslobođen od engleskih napadača >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a Jovanka Orleanka je zacementirala svoje mesto u istoriji. Ona je vekovima kasnije poslužila kao inspiracija za brojne romane, poeme, rok pesme, opere, komade i filmove, uključujući i blokbaster sa Milom Jovović.

- Divno je videti decu kako su obučena u kostime i kako uče o ovoj velikoj francuskoj heroini koja je poznata širom sveta - rekao je jedan od učesnika.

Kao pokazatelj njene međunarodne slave, oko 600 savremenih umetnika, uključujući i one iz SAD, Japana i Rusije, uradilo je portrete Jovanke Orleanke kroz vekove koji će u petak biti projektovani na zgradi većnice.

Kasnije ove sedmice, srednjevekovna pijaca ponudiće srednjevekovnu kuhinju i muziku, a na gotskoj katedrali se očekuje i lajt šou u čast Jovanke Orleanke.

Sa samo 17 godina Jovanka je povela francusku vojsku u pobedu da bi dve godine kasnije bila spaljena. Slavljena je kao politički simbol francuske levice tokom Drugog svetskog rata da bi 30 godina kasnije bila maskota desnice.

Svi se, međutim, slažu da je ona ultimativna francuska ikona.

- Dve najpoznatije ličnosti Francuske su Napoleon i Jovanka Orleanka - rekao je ruski novinar Vladimir Dobrovolski koji je jedan od 40.000 posetilaca ovogodišnjeg festivala u Orleanu.

Mit i istina o Jovanki Orleanki

Iako se u Francuskoj smatra simbolom nacije, mitovi vezani za njenu ličnost pojavili su se relativno kasno.

Tek je u Prvom svetskom ratu na razglednicama na kojima je predstavljena u oklopu. Jovanka Orleanka viđena kao simbol rata i nacije i borbe Francuske protiv - ovoga puta - Nemačke.

- Tačno, ona je simbol nacije u ratu ali je najveći mit da je istinski vodila Francuze u bitku. Ona je bila prorok koji je moralno vodio vojsku u pobedu. Ona nije bila ni komandant ni borac - rekao je istoričar Olivije Buzi koji je bio savetnik Liku Besonu na filmu "Jovanka Orleanka" iz 1999.

Jovanka - simbol ekstremne desnice Marin Lepen

Pitanja vezana za njen identitet ostavila su prostora da se raznim pričama ispune praznine. Vođa francuske desnice Marin Lepen održala je veliki prvomajski miting Nacionalnog fronta protiv imigranata upravo ispred banera sa slikom Jovanke Orleanke.

Buzi smatra da će se Jovankin identitet verovatno ponovo izmeniti. "Od 1980ih ona je bila figura ekstremne desnice, ali je posle filma Lika Besona njen imidž izmenjen, blaži je i ustanovljen u kulturi".

Američka agencija navodi da se insteresovanje za "nežnije", kulturno lice Jovanke Orleanke ponovo javlja. Ona je trenutno tema komada japanske kompanije "Tetar No" koji će biti izveden u Orleanu u subotu.

"Svi žele da je prisvoje, ali je ovaj festival vraća gde pripada", rekao je zamenik gradonačelnika Orleana, Žan Pjer Gabel.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Francuska slavi 600 godina rođenja Jovanke Orleanke

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Maj.2012

ORLEAN - Naredne dvije nedjelje će u francuskeom gradu Orleanu biti organizovano niz aktivnosti kojima će biti obilježno 600 godina od rođenja francuske nacionalne herione Jovanke Orleanke (Jeanne d'Arc).

Nastavak na Nezavisne Novine...

Francuska slavi 600 godina rođenja Jovanke Orleanke

Izvor: NaDlanu.com, 02.Maj.2012

Naredne dve nedelje će u francuskeom gradu Orleanu biti organizovano niz aktivnosti kojima će biti obeležno 600 godina od rođenja francuske nacionalne heroine Jovanke Orleanke... Reka Loara juče je bila prepuna drvenih čamaca sa meštanima obučenim u srednjovekovne kostime, koji su prikazivali...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.