Orban pohvalio Hortija kao izuzetnog državnika

Izvor: N1 televizija, 23.Jun.2017, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban pohvalio Hortija kao "izuzetnog državnika"

Svetski jevrejski kongres i vodeća jevrejska grupa u Mađarskoj prigovorili su mađarskom premijeru Viktoru Orbanu zbog pohvala na račun bivšeg mađarskog lidera Mikloša Hortija, koji je za vreme Drugog svjetskog rata sklopio savez s nacističkom Nemačkom.

Samo nekoliko časova pre nego što je dočekao predsednika Svetskog jevrejskog kongresa Ronalda Laudera u Parlamentu, Orban je Hortija i druge mađarske lidere nazvao "izuzetnim državnicima" zbog vođenja države nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << raspada Austro-Ugarske monarhije nakon Prvog svetskog rata.

Lauder je izjavio da će njegova organizacija uvek osuditi "žalosne postupke", kao što su i postupci Hortija i dodao da se tako nešto ne može ni opravdati niti oprostiti.

"Za zločine koje je admiral Horti počinio nad članovima jevrejske zajednice u Mađarskoj, kada ih je lišio svih prava u zemlji, kao i za njegovu ulogu u deportovanju i ubijanju na stotine hiljada Jevreja, ne postoji izgovor", naglasio je Lauder.

Iz Federacije jevrejskih zajednica u Mađarskoj su, takođe, kritikovali Orbanovu izjavu i poručili da "Hortijeva era antisemitizma ne može biti dobar primer budućim generacijama", prenosi AP.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetski jevrejski kongres osudio Orbanovo veličanje Mikloša Hortija

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Jun.2017

Svetski jevrejski kongres i Federacija mađarskih Jevreja osudili su danas mađarskog premijera Viktora Orbana koji je veličao dela Mikloša Hortija, austrougarskog admirala i kasnijeg regenta Mađarske koji je sklopio savez s nacističkom Nemačkom...Predsednik Svetskog jevrejskog kongresa Ronald Lauder...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.