Optimizam potrošača u SAD najviši u poslednjih 16 godina

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Mar.2017, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optimizam potrošača u SAD najviši u poslednjih 16 godina

Optimizam potrošača u SAD dostigao je u martu najviši nivo u poslednjih 16 godina, što je značajan uspeh jednog od omiljenih ekonomskih pokazatelja američkog predsednika Donalda Trampa.

Organizacija "Konferens bord" (The Conference Board) saopštila je danas da je njen indeks raspoloženja potrošača skočio s februarskih 116,1 na 125,6 poena u martu, što je najbolji rezultat od decembra 2000. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Ovaj indeks meri i kako potrošači procenjuju trenutne uslove i kakva su njihova očekivanja od budućnosti, a rezultati su ovog meseca bolji u obe kategorije.

Direktorka za ekonomske pokazatelje u "Konferens bordu" Lin Franko rekla je da "obnovljeni optimizam ukazuje na mogućnost ekonomskog rasta narednih meseci".

Većina ispitanika je rekla da očekuje porast zapošljavanja i nadnica u narednih šest meseci, dok je gotovo trećina opisala uslove poslovanja u martu kao "dobre".

Ekonomisti pažljivo posmatraju raspoloženje potrošača jer njihova potrošnja čini oko 70 odsto ekonomske aktivnosti u SAD.

Predsednik SAD je navodio optimizam potrošača kao dokaz uspešnosti svoje administracije. Kada je decembarski indeks skočio, Tramp je uz objavljene rezultate napisao "Hvala Donalde!" na Tviteru.

Sentiment potrošača odražava i politička uverenja.

Preliminarni martovski rezultati istraživanja Univerziteta Mičigen o potrošačima pokazali su oštru podeljenost izmedju demokrata i republikanaca. Dok su republikanci očekivali jačanje ekonomskog rasta, demokrate su u ispitivanju izrazile zabrinutost zbog "duboke recesije".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Optimizam potrošača u SAD najviši u poslednjih 16 godina

Izvor: Blic, 29.Mar.2017, 00:52

Optimizam potrošača u SAD dostigao je u martu najviši nivo u poslednjih 16 godina, što je značajan uspeh jednog od omiljenih ekonomskih pokazatelja američkog predsednika Donalda Trampa...Organizacija "Konferens bord" (The Conference Board) saopštila je da je njen indeks raspoloženja potrošača...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.