Odgovori na pad evra

Izvor: S media, 16.Maj.2010, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovori na pad evra

Ministri finansija Evropske unije (EU) planiraju da naredne sedmice potraže odgovore na strmoglavi pad vrednosti evra, radi čega će se već sutra uveče u Briselu sastati ministri 16 zemalja članica zone evra, a u utorak će im se pridružiti njihove kolege iz ostalih država EU, objavile su danas novinske agencije.

U programu rada institucija EU naredne nedelje u Strazburu će se na plenarnom zasedanju, koje počinje sutra i traje do četvrtka, okupiti predstavnici Evropskog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << parlamenta koji će, takodje, raspravljati o planu za spasavanje evra i predlozima za veću uskladjenost privrednih politika EU.

U utorak će se na marginama sastanka Veća za privredu i finansije (ECOFIN), održati i sastanci sa ministrima finansija kandidatskih

zemalja EU - Hrvatske, Turske i Makedonije, najavila je danas agencija HINA.

Radi se o redovnim sastancima sa zemljama kandidatima koji se održavaju jednom godišnje, ukazuje hrvatska novinska agencija.

Rasprava o finansijskoj i privrednoj krizi održaće se u sredu kada će Veće predstavnicima Parlamenta predstaviti odluke vanrednog samita evrozone, a Evropska komisija svoje predloge o jačanju ekonomskog upravljanja u zoni zajedničke evropske valute.

Prošle sedmice, podsećaju agencije, čelnici zemalja zone evra dogovorile su program za stabilizaciju evra u iznosu od 750 milijardi evra, odnosno oko jedan bilion (hiljadu milijardi dolara), kako se posledice grčke krize ne bi prelile i na ostale zemlje, što je samo na kratko vreme dovelo do naglog skoka evra.

Euforija je, medjutim, kako ističu analitičari, veoma brzo splasnula, tako da se evro krajem protekle sedmice spustio na 1,2355 dolara, što je najniži nivo zajedničke evropske valute prema američkom rivalu, od novembra 2008. godine.

Očigledno je, ukazuju oni, da je na finansijskim tržištima preovladao utisak da plan EU predstavlja samo kratkoročno rešenje i da ne nudi odgovore za strukturne probleme.

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Žan-Klod Triše je tim povodom izjavio da se tržišta nalaze u "najtežoj situaciju posle Drugog svetskog rata".

Jedan od glavnih ekonomista ECB Jirgen Štark kaže da je evrozona svojim planom samo dobila na vremenu i da se bez privrednih reformi i jačanja budžetske discipline ne mogu očekivati promene.

Evropska komisija je u sredu predložila mere za jačanje nadzora nad budžetima zemalja članica, koji uključuju i sankcije za one zemlje koje se ne pridržavaju dogovorenih pravila.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble najavio je da će od kolega iz zone evra tražiti donošenje "zajednički usuglašenog

programa" za smanjenje budžetskih deficita u evrozoni.

Poslanici će, takodje, iduće sedmice raspravljati i glasati i o nekoliko zakonskih dokumenata, medju kojima je i predlog da se direktiva o radnom vremenu primenjuje i na sve vozače autobusa i kamiona, uključujući i samostalne privrednike.

Sutra će se u Briselu, kako je najavljeno, sastati i ministri poljoprivrede i ribarstva, da bi raspravljali o konkurentnosti evropskog modela poljoprivredno-prehrambene industrije na medjunarodnom tržištu.

EU, naime, kako prenose agencije u najavi dogadjaja za iduću sedmicu u institucijama Unije, želi ojačati svoju prisutnost na svetskom tržištu u tom sektoru.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Evro prvi put prešao 100 dinara.

Izvor: TV Avala, 17.Maj.2010, 14:15

Ministri finansija u Briselu traže odgovor na strmoglavi pad vrednosti evra.

Nastavak na TV Avala...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.