Obama i Hu razgovarali o Severnoj Koreji

Izvor: S media, 06.Dec.2010, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama i Hu razgovarali o Severnoj Koreji

Američki predsednik Barak Obama i kineski predsednik Hu Djintao razgovarali su telefonom noćas o situaciji na Korejskom poluostrvu, saopštila je Bela kuća.

Obama je tom prilikom pozvao Kinu da saradjuje sa SAD i ostalim saveznicima kako bi "uputili jasnu poruku Severnoj Koreji da su njene provokacije neprihvatljive", navodi se u saopštenju.

Kineski predsednik Hu je rekao da je Kina veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zabrinuta zbog situacije na Korejskom poluostrvu koja bi mogla da izmakne kontroli ako se to pitanje ne bude rešavalo na odgoravajući način, iznela je državna novinska agencija Sinhua, a prenosi Rojters.

"Sada je najvažnije da se staloženo suoči sa situacijom", istakao je Hu i pozvao sve strane na uzdržanost kako se situacija ne bi još više pogoršala.

Severna Koreja je 23. novembra bombardovala južnokorejsko ostrvo Jeonpjeong što je veoma zateglo situaciju u regionu.

SAD i saveznici su pozivali na uzdržanost, a od Kine, saveznika Pjongjanga, je traženo da utiče na Severnu Koreju. Peking je pozvao na regionalne razgovore kako bi se smirile tenzije.

Vojne vežbe uprkos upozorenjima

Kasnije u toku dana predvidjeni su razgovori "vašingtonske trojke" - američkog državnog sekretara Hilari Klinton sa njenim japanskim i južnokorejskim kolegama - oko napada Pjongjanga.

Ishod tih razgovora bi trebalo da bude saopštenje koje osudjuje taj napad.

Predstavnik Kine neće učestvovati na tom sastanku, ali će "vašsingtonska trojka" razgovarati i o predlogu Pekinga o sazivanju hitnih regionalnih razgovora o krizi.

Portparol južnokorejskog ministarstva spoljnih poslova Kim Jung-sun izjavio je novinarima u Seulu da bi tema tih razgovora bila kako navesti Severnu Koreju da ide u dobrom pravcu, i dodao da bi rezultati tih razgovora poslali odgovarajuću poruku ostalim zemljama, uključujući Rusiju i Kinu.

Severna Koreja upozorava Seul zbog izrečenih "provokacija"

Južna Koreja je danas započela jednonedeljne pomorske vojne vežbe sa bojevim gadjanjem, uprkos upozorenjima Pjongjanga da ne izvodi provokativne vežbe u problematičnim vodama sa zapadne strane poluostrva.

Seul je istakao da nije planirano da se vežbe održe u blizini ostrva Jeonpjeong.

Pjongjang ocenjuje da održavanje ovih vežbi pokazuje da je Seul "veoma odlučan" u tome da započne rat.

Četvoro Južnokorejaca poginulo je 23. novembra u granatiranju koje je izvršila Severna Koreja, a 18 ljudi je ranjeno.

Severna Koreja je rekla da je Južna Koreja isprovocirala taj napad zato što su granate, ispaljene tokom južnokorejske vojne vežbe, pale u njene teritorijalne vode.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednici Kine i SAD razgovarali o dve Koreje

Izvor: EMportal, 06.Dec.2010

Predsednik Kine Hu Đintao i predsednik SAD Barak Obama razgovarali telefonom o zategnutostima na Korejskom poluostrvu, javila kineska novinska agencija Sinhua.

Nastavak na EMportal...

Obama i Đintao razgovarali o Severnoj Koreji

Izvor: SrbijaNet.rs, 06.Dec.2010

Američki predsednik Barak Obama i kineski predsednik Hu Djintao razgovarali su telefonom noćas o situaciji na Korejskom poluostrvu, saopštila je Bela kuća. Obama je tom prilikom pozvao Kinu da saradjuje sa SAD i ostalim saveznicima kako bi "uputili jasnu poruku Severnoj

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Hu i Obama smiruju Koreje

Izvor: Radio 021, 06.Dec.2010

Predsednik Kine Hu Đintao razgovarao je sa američkim predsednikom Barakom Obamom telefonom o zategnutostima na Korejskom poluostrvu, javila je jutros kineska novinska agencija Sinhua.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.