OTKRIVENA „BOŽJA ČESTICA“?!

Izvor: Kurir, 26.Apr.2011, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTKRIVENA „BOŽJA ČESTICA“?!

ŽENEVA - Naučnici otkrili poslednju tajnu svemira?! U velikom sudaraču hadrona (LHC) u Ženevi, najskupljem i najvećem aparatu ikad napravljenom, došlo je do „neverovatnog otkrića“, napisao je jedan naučnik na svom blogu. Prema izveštaju koji se pojavio na internetu, u poslednjem eksperimentu u LHC zabeleženi su signali koji su masom i ostalim karakteristikama jednaki predviđanjima Higsa.

ŽENEVA - Naučnici otkrili poslednju tajnu svemira?!

U velikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sudaraču hadrona (LHC) u Ženevi, najskupljem i najvećem aparatu ikad napravljenom, došlo je do „neverovatnog otkrića“, napisao je jedan naučnik na svom blogu. Prema izveštaju koji se pojavio na internetu, u poslednjem eksperimentu u LHC zabeleženi su signali koji su masom i ostalim karakteristikama jednaki predviđanjima Higsa.

Iako još nema zvanične potvrde, mnogi veruju da je sudaranjem subatomskih čestica pri brzinama bliskim brzini svetlosti konačno stvoren Higsov bozon, najmisterioznija čestica u fizici.

Ova čestica nazvana je i „božja čestica“ pošto, prema proračunima, svim ostalim česticama daje masu, pa je nazivaju i „stvoritelj svemira“.

Ukoliko bi se pokazalo da je u Ženevi zaista stvoren Higsov bozon, napredak za fiziku, ali i za tehnologiju, bio bi nalik prelasku iz kamenog doba na industrijsku revoluciju, pišu oduševljeno neki naučnici.

Naučnici su, međutim, odmah pozvali na oprez, jer dobijeni rezultati nisu valjano provereni i mogli bi da budu samo lažna uzbuna.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Božja čestica promeniće svet

Izvor: Press, 27.Apr.2011, 05:16

Glasine da su naučnici koji rade na Velikom hadronskom kolajderu (LHC) uspeli da pronađu Higsov bozon, odnosno „božju česticu", odjeknula je u svetu i izazvala različite reakcije među naučnicima - od euforije do neverice

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.