OPEK: Cena nafte raste zbog dolara

Izvor: B92, 07.Jul.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPEK: Cena nafte raste zbog dolara

Alžir, Beč, Tokio -- Predsednik OPEK-a Hakib Kelil saopštio je da će cena nafte i dalje biti u porastu zbog slabljenja dolara i velike tražnje.

Velika je tražnja pre svega u Kini i Indiji. "Cene su visoke zbog recesije u SAD i ekonomske krize koja pogađa nekoliko zemalja, a ta situacija se odražava na slabljenje dolara. Zato se i dešava da svaki put kada dolar oslabi jedan odsto, cena barela nafte poraste četiri dolara i, naravno, obrnuto", rekao je Kelil.

Kelil, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bivši zvaničnik Svetske banke i aktuelni alžirski ministar energetike i rudarstva, rekao je na konferenciji za novinare u Alžiru da veruje da je razlog slabljenja dolara u odnosu na ostale valute odluka SAD da smanji kamatne stope kako bi poboljšala svoju ekonomiju.

OPEK isporučuje oko 40 odsto nafte koja se troši u svetu, a članovi zemalja izvoznica nafte smatraju da nafte ima dovoljno na tržištu i da je njeno poskupljenje rezultat špekulacija.

S tim stavom slažu se i mnogi stručnjaci koji upozoravaju da se trgovci naftom i drugim sirovinama obezbeđuju od inflacije.

Analitičari, takođe, smatraju da se u bliskoj budućnosti cena nafte neće vratiti na ispod 100 dolara za barel, a neki upozoravaju da je bolje da se svi pripreme na cenu od 200 dolara za barel. Cena barela nafte iznosila je više od 140 dolara prethodne nedelje.

Vozači kamiona blokirali Beč

Vozači kamiona danas su u znak protesta protiv neprestano rastućih cena goriva blokirali glavne saobraćajnice Beča. Oko 2.000 kamiona ušlo je sa raznih strana u centar grada, gde su blokirali glavnu bečku saobraćajnicu - Ring.

Tojota koristi solarne ploče

Japanska "Tojota" planira da ugradi solarne ploče na njena hibridna kola "Prijus" najnovije generacije, čime je postala prvi veliki proizvođač koji koristi sunčevu energiju za automobile, piše danas poslovni dnevnik "Nikej".

"Tojota" namerava da koristi solarne panele kompanije "Kjocera", koji mogu da obezbede između dva i pet kilovata električne energije, piše "Nikej."

Na svim autoputevima, odnosno prilazima gradu vladao je pravi haos, jer su kamiondžije, iako su blokirali samo jednu traku, izazvali veće gužve nego što su uobičajene u jutarnjem špicu.

Kamiondžije su vozile veoma sporo u znak protesta protiv neaktivnosti vlade protiv rasta cene goriva. "Visoke cene goriva su bile kap koja je prelila čašu", objasnio je predsednik granskog sindikata vozača kamiona pri Privrednoj komori Austrije Nikolaus Glišić.

Prema njegovim rečima, nigde u Evropi obavljanje poslova transporta kamionima nije tako skupo kao u Austriji. Glišić je naglasio da su, prema mišljenju kamiondžija, krivi previsoki porezi, putarine i cena dizel goriva.

Mnogi auto-prevoznici nalaze se, kako je dodao, pred zatvaranjem firmi, a velika preduzeća prete da će se odseliti iz Austrije.

Oko 11.000 austrijskih kamiondižija predstavilo je svoje zahteve, koji se sastoje iz pet tačaka: oni traže smanjenje poreza na gorivo koji je povećan prošle godine, smanjenje poreza na vozila na prosek EU, smanjenje putarina koje su povećane maja ove godine, jedinstvenu finansijsku pomoć za tehničko osavremavanje vozila na motore "euro 5", kao i pomoć u obuci vozača, koja treba da se menja od septembra iduće godine.

Prema Glišiću prevoznici su suočeni sa najtežom ekonomskom situacijom od 1945. godine. Ukoliko ovaj protest ne bude rešio te probleme, kamiondžije najavljuju nastavak i proširenje protesta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cena nafte raste zbog dolara

Izvor: RTV Pink, 07.Jul.2008

OPEK:Cene rastu i zbog velike tražnje u Kini i Indiji. . . Predsednik OPEK-a Hakib Kelil saopštio je da će cena nafte i dalje biti u porastu, pre svega zbog slabljenje dolara, ali i velike tražnje u Kini i Indiji.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.