OEBS: Obe strane krše primirje

Izvor: VOA, 21.Maj.2015, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS: Obe strane krše primirje

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju saopštila je da obe strane u ukrajinskom konfliktu krše sporazum o prekidu vatre.

Zamenik šefa specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini Aleksandar Hug izjavio je danas u Kijevu da se na istoku zemlje borbe nastavljaju i da se koristi oružje, koje je trebalo da bude povučeno.

Istovremeno, nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je "nezamislivo" da Rusija učestvuje na sastanku industrijski najrazvijenijih >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << zemalja sveta dokle god je umešana u sukob u Ukrajini. Obraćajući se nemačkim zakonodavcima u Berlinu, Merkel je istakla da Rusija - optužena da podržava separatsite na istoku Ukrajine koji ratuju sa ukrajinskim vladinim snagama - neće biti prisutna na sastanku Grupe 7 sledećeg meseca u Bavarskoj.

Merkel je podsetila da je Rusija učestvovala na poslednjem samitu u Viljnusu 2013, ali da je to bilo pre aneksije Krima i da povratak formatu G8 neće biti moguć sve dok Rusija ostane neposvećena osnovnim vrednostima međunarodnog prava.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.