Izvor: Blic, 25.Okt.2016, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo uputstvo iz Vatikana: Ne prosipajte pepeo pokojnika

Pepeo katolika koji se odluče za kremaciju ne može da se prosipa, deli ili čuva u kućama, već isključivo na svetim mestima koje je odredila crkva, navodi se u novom uputstvu Vatikana.

Katolička crkva je više od 2.000 godina dozvoljavala samo sahranjivanje pokojnika, navodeći da je takva praksa u skladu sa hrišćanskom nadom u uskrsnuće.

Vatikan je 1963. godine eksplicitno dozvolio kremaciju, sve dok ne ukazuje na odbijanje vere u uskrsnuće.

U novom dokumentu se ponavlja da je sahranjivanje najprikladnije za katolike, ali se izdaju uputstva za čuvanje pepela katoličkih vernika koji izaberu kremaciju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uputstvo iz Vatikana: Pepeo pokojnika ne sme da se prosipa

Izvor: Radio 021, 25.Okt.2016

Pepeo katolika koji se odluče za kremaciju ne može da se prosipa, deli ili čuva u kućama, već isključivo na svetim mestima koje je odredila crkva, navodi se u novom uputstvu Vatikana...Katolička crkva je više od 2.000 godina dozvoljavala samo sahranjivanje pokojnika, navodeći da je takva praksa...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.