Novi ultimatum Islamske države pročitao japanski talac

Izvor: RTS, 29.Jan.2015, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi ultimatum Islamske države pročitao japanski talac

Borbena ekstremistička organizacija Islamska država noćas je objavila novu pretnju da će ubiti zarobljenog jordanskog pilota u poruci koju je pročitao drugi njihov talac, japanski novinar Kendži Goto, preneo je američki centar za nadzor islamističkih sajtova.
Goto je pročitao da će jordanski pilot biti ubijen ako se danas do zalaska sunca iz zatvora u Jordanu ne oslobodi iračka zatvorenica Sadžida >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << al-Rišavi, koju će zameniti za njega, prenosi Beta.

To je drugi ultimatum koji je Islamska država uputila za dva dana. Forma je ista kao i prvi put, objavljena je fotografija japanskog taoca Gotoa i njegov glas koji čita tekst.
Juče je istekao prvi ultimatum, kada su ekstremisti isto tražili oslobađanje Iračanke u zamenu za japanskog novinara.
Jordan je saopštio da neće osloboditi iračku džihadistkinju dok ne dobije dokaz da je pilot te zemlje, kojeg u zarobljeništvu drži ekstremistička "Islamska država", živ.
"Naš stav bio je, od početka, da se mora garantovati bezbednost i oslobađanje našeg pilota da bismo mogli da oslobodimo zatvorenicu Sadžidu el Rišavi", rekao je portparol jordanske vlade Mohamad Al Momeni.
"Tražili smo dokaze da je pilot Maz el Kašasbeh i dalje živ, ali ih do sada nismo dobili", rekao je on novinarima, uoči isteka roka koji je islamska država postavila za oslobađanje.
On je rekao i da se Iračanka, čije oslobađanje zahteva Islamska država u zamenu za oslobađanje svog taoca, jordanskog pilota, još uvek nalazi u zatvoru.
Jordanska vlada juče je saopštila da je spremna da oslobodi iračku zatvorenicu, osuđenu na smrt zbog umešanosti u niz teroristričkih napada 2005. godine u Amanu, ali u zamenu za svog zarobljenog pilota.
Pripadnici Islamske države međutim nude da je razmene za japanskog novinara.
Japanska vlada je procenila da je glas koji se čuje u novoj poruci najverovatnije zaista glas taoca Kendžija Gotoa.
Japan je kao i ranije zatražio saradnju Jordana u ovom slučaju, ali i pomoć Turske i drugih zemalja.
Japanci su bili šokirani kada je prošle nedelje pogubljen drugi japanski talac Haruuna Jukava, koga su pripadnici Islamske države oteli u avgustu prošle godine.
Goto je otišao da ga traži i onda je i sam bio otet krajem oktobra ili početkom novembra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi ultimatum Islamske države pročitao japanski talac

Izvor: Studio B, 29.Jan.2015

Borbena ekstremistička organizacija "Islamska država" noćas je objavila novu pretnju da će ubiti zarobljenog jordanskog pilota u poruci koju je pročitao drugi njihov talac - japanski novinar Kendži Goto, preneo je američki centar za nadzor islamističkih ..Goto je pročitao da će jordanski pilot...

Nastavak na Studio B...

IDIŠ uputio novi ultimatum Jordanu

Izvor: SandzakPress.net, 29.Jan.2015

  Svijet – Grupa Islamska država Irak i ŠAM (IDIŠ) ponovno je zaprijetila da će pogubiti jordanskog pilota kojega drži u zatočeništvu, ne bude li Iračanka koja se nalazi u jordanskom zatvoru zbog učestvovanja u napadu u Amanu 2005. puštena u četvrtak do zalaska sunca, navodi se u poruci...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.