„Noćni vukovi“ na putu za Berlin

Izvor: Deutsche Welle, 06.Maj.2015, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Noćni vukovi“ na putu za Berlin

Ruski bajkeri dolaze 9. maja u Berlin kako bi obeležili Dan pobede nad nacizmom. Ti bajkeri samo spolja liče na one zapadne – oni sebe smatraju za „ruske patriote“ i pomoćnike Kremlja.

„Na Berlin!“ Te dve reči u Rusiji imaju posebno značenje. U Durgom svetskom ratu one su mogle da se vide na ruskim tenkovima koji su se kretali ka zapadu. Upravo pod tim motom su 25. aprila „Noćni vukovi“, što je naziv za ruski motoristički klub blizak Kremlju, započeli svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << put kroz pola Evrope. Njihov cilj je: podsetiti na 70 godina od pobede nad nacističkom Nemačkom. U subotu 9. maja Rusi i Ruskinje u kožnim jaknama i sa ruskim zastavama planiraju da prođu kroz Berlin, praćeni brojnim novinarima. Poslednja stanica njihovog putovanja je spomenik sovjetskim vojnicima u Treptovskom parku. Na taj dan, Dan pobede 9. maj, se u Moskvi održava velika vojna parada.

Plan ruskih motociklista mogao je da potpuno propadne. Poljska, a potom i Nemačka, ukinule su vize za neke od ruskih bajkera. Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke i kabinet kancelarke Merkel izjasnili su se u saopštenju „protiv svakog vida instrumentalizacije otpora nacizmu i bezmerne patnje žrtava“. Nekoliko pripadnika „Noćnih vukova“ nije dobilo dozvolu da uđu u Berlin i vraćeni su sa aerodroma. Pa ipak, jedna mala grupa uspela je da u nedelju (3.5.) uspela da, preko Austrije, uđe u Nemačku. Njihov broj bi do subote (9.5.) trebalo da se poveća.

Pa ipak, među njima neće biti ključna osoba: Aleksandar Zaldostanov, poznatiji pod nadmikom Hirurg. Taj 52-godišnji šef ruskog motorističkog kluba nije dobio vizu, iako je taj „vrhovni noćni vuk“ i lično vezan za Berlin.

„Berlinsko-moskovska veza“

„Ruski motociklisti“, kako bajkeri sami sebe zovu, samo naizgled liče na one sa Zapada. U stvari oni sebe smatraju „ruskim patriotama“ i pomoćnici su Kremlja. Ali too nije uvek bilo tako.

Polazak „Noćnih vukova“ iz Sankt Peterburga 25. aprila 2015.

„Noćni vukovi“ su najveći i najstariji motociklistički klub u Rusiji. Njegova istorija počinje krajem 80-ih godina, u vreme kada je Sovjetski savez bio pred kolapsom. Zaldostanov je tada odigrao ključnu ulogu. Sin doktora iz ukrajinske provincije tada je imao oko 25 godina. Nakon studija medicine u Moskvi, oženio se Nemicom preselio u zapadni Berlin. Tamo taj strastveni vozač motora odlazi u ozloglašeni klub „Anđeli pakla“ (Hells Angels) i upoznaje nove ljude. Radi kao izbacivač na vratima. Po uzoru na Zapad, Zaldostanov 1989. osniva „Noćne vukove“. Oni odlaze u Moskvu, gde učestvuju u kavgama i tučama. Na rok-koncertima nezvanično se pojavljuju kao obezbeđenje.

Ulazak u politiku

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Zaldostanov svoj klub pretvara u moćno udruženje, koje ima svoja predstavništva u svim republikama bivšeg Sovjetskog saveza. Sredinom devedesetih „Noćni vukovi“ ulaze u šoubiznis. Svake godine organizuju višednevne bajkerske festivale sa rok muzikom i specijalnim svetlosnim i tonskim efektima. Imaju čak i posebnu pozorišnu trupu. Događajima prisustvuju desetine hiljada ljudi.

Te manifestacije s vremenom dobijaju patriotski i antizapadni karakter. U centru pažnje sve više je pobeda nad nacističkom Nemačkom. Bajkeri u tom kontekstu glorifikuju čak i Staljina, a sve u skladu sa državnim ruskim medijima.

Od 2009. glavni šou-program organizuje se u Sevastopolju na Krimu, koji je ujedno i baza ruske crnomorske flote. Godine 2010. na šou dolazi i Vladimir Putin, koji je tada obavljao funkciju premijera. Šef Kremlja pojavljuje se na motoru, ali sa tri točka. Zahvaljuje se rečima: „Hvala na pozivu, braćo!“ Masa okupljenih mu kliče.

I 2012. Putin putuje na šou, koji na Krimu organizuje Zaldostanov. Godinu dana kasnije, ruski predsednik odlikuje „vrhovnog noćnog vuka“ počasnom medaljom za „patriotski rad sa omladinom“. „Veoma cenim Putina“, rekao je nedavno Zaldostanov za moskovski list „Nju tajms“. „On je predsednik na kojeg je moja zemlja dugo čekala.“ Dodao je i da će sve učiniti kako bi produžio Putinov opstanak na vlasti i kako bi ga zaštitio.

Putin odlikuje Zaldostanova 2013.

Odlikovanja za misiju na Krimu

Tokom ruske aneksije Krima, Zaldostanovljevi „Noćni vukovi“ očigledno igrali važnu ulogu. U dokumentarnom filmu prikazanom početkom marta na ruskoj televiziji, neki članovi kluba hvalili su se da su sprečili rat između Rusije i Ukrajine. Ukrajinski „Noćni vukovi“ oteli su 5. marta 2014. na Jalti generala-pukovnika ukrajinske vojske Mihaila Kovala. Koval je odveden u Simferopolj i nekoliko sati kasnije pušten.

„Noćni vukovi“ u principu deluju kao posebna jedinica ruskih Specijalnih snaga, koja je prisutna na Krimu u momentu kada dolazi do aneksije. SAD i Kanada uveli su sankcije protiv „Noćnih vukova“. U Rusiji se oni slave: neki njihovi članovi dobijaju ordenje za zasluge u operaciji Krim.

Tokom nastupa na Crvenom trgu u Moskvi nakon aneksije Krima u martu 2014, Zaldostanov je izjavio da Ukrajinu smatra „delom ruskog sveta“. Dodao je i da bi Zapad trebao da se drži po strani.

Razbijači protiv opozicije

U međuvremenu neki „Noćni vukovi“ se u Istočnoj Ukrajini bore na strani proruskih separatista. Vođa vukova nije se latio oružja. On ima druge zadatke. Zaldostanov u januaru 2015. osniva pokret pod nazivom „Antimajdan“. Glavni cilj mladih mišićavih pripadnika pokreta jeste da spreče ustanak sličan onom u Ukrajini.

„Strah je jedino sredstvo koje ih može prisiliti da odustanu od svojih planova“, reči su kojima je, u jednom intervjuu, Zaldostanov zapretio Putinovim protivnicima. Pri tome on misli na strah od smrti. Suosnivači „Antimajdana“ još su jasniji. Oni su spremni da, ne samo šakama, već i oružjem, krenu protiv ruske opozicije.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.