Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Sep.2015, 22:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezaposlenost u SAD na sedmogodišnjem minimumu

Nezaposlenost u SAD pala je u avgustu na sedmogodišnji minimum od 5,1 odsto pošto su poslodavci dodali umerenih 173.000 novih radnih mesta, što je ključan podatak za odluku centralne banke SAD da li da podiže referentnu kamatnu stopu.

Današnje saopštenje američkog ministartstva rada investitori su nestrpljivo očekivali pošto od pada nezaposlenosti zavisi da li će Federalne rezerve podići kamatnu stopu s rekordno niskog nivoa, a od toga dalje zavise i kretanja na svetskim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << tržištima i berzama.

Investitori su izgleda razočarani izveštajem pošto bi mogao da ohrabri zvaničnike centralne banke da podignu kamatnu stopu, navodi agencija Asošiejtid pres. Indeks Dau Džons je u padu od preko 1,6 odsto, dok je pad Standard end Pura 500 nešto manji.

AP, međutim, dodaje da izveštaj o broju nezaposlenih i novim radnim mestima, nije ni optimističan ni pesimističan pa ne navodi na zaključak da li će Federalne rezerve podići kamatu uskoro ili ne.

Mnogi ekonomisti veruju da će Federalne rezerve za dve nedelje odlučiti da podignu referentnu kamatnu stopu prvi put posle devet godina, ali su previranja na berzama, uporno niska inflacija i naglo usporenje privrede u Kini zakomplikovale tu odluku.

Podizanje referentne kamatna stope, mada umereno i postepeno, verovatno će se odraziti na čitavu privredu SAD, pa bi Amerikaci mogli da dobiju veće troškove za hipoteke i druge zajmove. Ključno pitanje je, navodi AP, kako će se usporenje u Kini, spor rast u Evropi i snažan dolar uticati na privredu SAD, što verovatno neće biti poznato još par meseci.

Iako je nezaposlenost ; dostigla nivo za koji Federalne rezerve smatraju da odražava zdravu privredu, neki pokazatelji ukazuju da tržište rada još nije ozdravilo. Na primer, prosečna nadnica za jedan sat u avgustu je povećana za osam centi na 25,09 dolara, čime je na godišenjm nivou ostvaren porast od 2,2 odsto. To je značajno ispod 3,5 odsto godišnjeg povećanja koje je tipično za snažnu privredu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.